İsrail basını: Hamas'ı yalnızca Müslüman askerler silahsızlandırabilir

img
İsrail basını: Hamas'ı yalnızca Müslüman askerler silahsızlandırabilir YDH

Batılı diplomatik bir kaynak, İsrail medyası i24News'e verdiği demeçte, Hamas’ın silahsızlandırılmasında etkin rol oynayabilecek tek gücün Müslüman askerler olduğunu belirtirken, Batılı ülkelerin sahadaki müdahaleleri yerine polis eğitimi ve insani yardımla sınırlı kalacağı vurgulanıyor.




YDH- Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2803 sayılı kararıyla Filistin’de güvenlik ve reform sürecinin desteklenmesi hedeflenirken, ''Hamas’ın silahsızlandırılması ve bölgedeki istikrarın sağlanması için'' sahada doğrudan müdahale edebilecek aktörlerin sınırlı olması, süreci karmaşık ve hassas bir hale getiriyor.

Batılı bir diplomatik kaynak, Hamas’ı silahsızlandırabilecek tek gücün Müslüman askerler olduğunu vurguladı.

Kaynaklar, Hamas’ın silahlı yapısının ancak Müslüman askerlerin varlığıyla etkin biçimde dağıtılabileceğini belirtti. Bu nedenle Batılı ülkelerin rolünün sınırlı kalacağı, desteklerinin eğitim, kapasite geliştirme ve insani yardım alanlarıyla sınırlandırılacağı kaydedildi.

Sahada doğrudan müdahale edebilecek aktörlerin sayısının sınırlı olduğuna dikkat çeken kaynaklar, Batılı ülkelerin bu süreçte sadece polis güçlerinin eğitimini üstlenebileceğini ve insani yardım sağlayabileceğini belirtti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2803 sayılı kararının kabulünden günler geçmesine rağmen, Uluslararası İstikrar Gücü’ne (ISF) hangi ülkelerin katılacağı hâlâ netlik kazanmadı.

Batılı diplomatlar, karada asker bulundurma seçeneğinin şimdiden devre dışı bırakıldığını, çünkü bu birliklerin sahada kolay hedef haline geleceğini ifade etti.

Güvenlik Konseyi kararında ayrıca, Filistin Yönetimi’nde reform sürecinin, Filistinlilerin kendi kaderini tayin hakkı ve devlet kurma yolunda güvenilir bir ilerlemenin ön koşulu olarak tanımlandığına dikkat çekildi.

Ancak diplomatik kaynaklar, Filistin Yönetimi’nin okul sistemi ve ders kitaplarında yapılması gereken değişiklikleri ele alış biçiminden memnuniyetsizlik duyduklarını da aktardı.

Silahsızlanma sürecinin zorluğuna işaret eden kaynaklar, bunun kolay olmayacağını kabul etmekle birlikte, “Başarılması mümkün” değerlendirmesinde bulundu.



Makaleler

Güncel