İran ile İsrail arasında istihbarat savaşları devam ediyor

img
İran ile İsrail arasında istihbarat savaşları devam ediyor YDH

İsrail'in en stratejik askeri tesislerinden Nevatim hava üssü üzerinde casusluk amacıyla uçurulan bir İHA, polis operasyonuyla engellendi. Gece yarısı yaşanan olayda, polise ait İHA ile şüphelilerin İHA'sı arasında havada bir takip yaşanırken, operasyon sonucunda sekiz kişi gözaltına alındı.




YDH - İsrail'in Kanal 12 televizyonu, ülkenin en hassas askeri noktalarından biri olan Nakab'daki Nevatim hava üssü çevresinde yaşanan İHA destekli casusluk girişimlerine ilişkin yeni görüntüler yayınladı.

İran tarafından fırlatılan balistik füzelerin önemli bir kısmının hedefi olan üs, son dönemde casusluk faaliyetlerinin de merkezinde yer alıyor.

Geçtiğimiz aylarda Şabak (iç istihbarat teşkilatı), bedevi bölgelerinde yaşayan ve üsse ait uçakların görüntülerini çekerek istihbarat toplamaya çalışan bir öğretmeni tutuklamıştı.

Gece yarısı alarmı: Nevatim üssüne İHA sızdı

Son olay, geçtiğimiz ay rekor düzeye ulaşan casusluk girişimlerinden biri olarak kayıtlara geçti.

Gece saat 03.00 sularında üssün savaş odası, bir İHA'nın Nevatim hava üssü hava sahasına sızdığı bilgisini polise iletti.

Bunun üzerine Nevatim polisi, karakol komutanı Binbaşı Barukh Hanig komutasındaki çok sayıda gücü bölgeye sevk etti.

Operasyonla ilgili bilgi veren Binbaşı Hanig, "Biz, İHA’yı uçuranların konumunu belirlemek için kendi İHA’mızı da havalandırdık ve İHA’nın havalandığı adrese gittik" dedi.

Birkaç dakika sonra polis İHA'sı, bir yanda üssün, diğer yanda Ar’ara bölgesinin görüldüğü alanda şüphelilere ait İHA'yı tespit etti.

Üs komutanlığının da tüm imkanlarıyla destek verdiği operasyonda, polis iki dakika içinde 22. mahallede bulunan ve içlerinden birinin İHA'yı kontrol ettiği sekiz şüphelinin yerini belirledi.

Şüpheliler, polisin kendilerine yaklaştığını fark edince İHA'larını hızla yükselterek polis İHA'sını düşürmeye çalıştı. Bu anlar, en hassas hava üssünün üzerinde bir "İHA savaşı" olarak nitelendirildi.

Binbaşı Hanig, yaşananları, "Biz polis İHA’sıyla onların yerini tespit etmeye çalışırken, onların İHA’sı hızla aşağı yukarı hareketler yaparak polis İHA’sını düşürmeye çalıştı ama bunu başaramadı" sözleriyle anlattı.

Sekiz şüpheli yakalandı, istihbarat zaafiyeti soruşturuluyor

Saat 00.42'de polis güçleri şüphelileri yakaladı. On dakika sonra da casusluk faaliyetinde kullanılan İHA'ya el konuldu.

Polis müfettişleri, İHA'nın ele geçirdiği ve düşman unsurların eline geçme potansiyeli taşıyan hayati istihbarat niteliğindeki görüntüleri incelemeye aldı.

İHA'yı uçuran şüpheliler, "askeri alana girmek" suçlamasıyla haklarında işlem yapıldıktan sonra şartlı olarak serbest bırakıldı.

Soruşturma dosyası, istihbarat zaafiyetinin tespiti için orduya gönderildi.



Makaleler

Güncel