Gazze'de bir aylık bebekler soğuktan donarak ölüyor

img
Gazze'de bir aylık bebekler soğuktan donarak ölüyor YDH

Gazze Sağlık Bakanlığı, salı günü yaptığı açıklamada, aşırı soğuk nedeniyle vücut ısısı hızla düşen bir bebeğin yaşamını yitirdiğini doğruladı. Bakanlık, iki haftalık Muhammed Halil Ebu el-Heyr'in akut hipotermi sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi.




YDH- Gazze Şeridi Sağlık Bakanlığı, güneydeki Han Yunus'un Mevasi bölgesinde ani sıcaklık düşüşü sonucu bir aylık bir bebeğin yaşamını yitirdiğini doğruladı. Soğuk hava dalgası ve aşırı hava koşulları nedeniyle Gazze’de hastanelere bildirilen ölüm vakalarının sayısı 13’e yükseldi.

Bebek Muhammed, dondurucu soğukta donarak hayatını kaybetti. Gazze ise ağır kış şartları ve yerinden edilmenin yarattığı zorluklarla mücadele ediyor. Muhammed’in annesi Eman Ebu el-Heyr akut hipotermi sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi. bebeğinin soğuk nedeniyle hayatını kaybettiğini ve ailenin yerinden edilmenin acı gerçekleriyle yüzleşmek zorunda kaldığını anlattı.

Han Yunus'ta bulunan Kızılay Hastanesi’nde sağlık çalışanları bebeğin durumuna şaşırdı. Yüzü tamamen mora dönmüş, nöbetler geçiriyordu. Doktorlar durumu ciddiyetle değerlendirerek Muhammed’i yoğun bakım ünitesine aldı.

İki gün boyunca ventilatöre bağlı kalan bebeğin hayat mücadelesi, 15 Aralık sabahı sona erdi.

Eman Ebu el-Heyr gözleri dolarak, “Bebeğimin hiçbir sağlık problemi yoktu, testleri temizdi. Minicik bedeni, çadırlardaki aşırı soğuğa dayanamadı. Çocuklarımız her türlü şekilde öldü; bombardıman, keskin nişancı ateşi, açlık ve soğuk… Bunlar peş peşe yaşandı. Benim çocuğum ilk değil, son da olmayacak.” dedi.

Sivil Savunma ekipleri, fırtınaların başlamasından bu yana 5 binden fazla acil ve yardım çağrısı aldı. Yaşanan can kayıplarının 17’ye ulaştığını, bunlar arasında aşırı soğuk nedeniyle yaşamını yitiren dört çocuk ile bina yıkımlarında ölenlerin bulunduğunu teyit etti.

Bu uyarılar, devam eden ateşkes ihlalleri, süregelen abluka ve insani yardımlara getirilen ağır kısıtlamaların yarattığı geniş çaplı insani çöküş ortamında yapıldı. Ateşkesin başladığı tarihten bu yana Gazze’ye günlük ortalama 234 yardım tırı giriş yaptı; bu sayı, taahhüt edilen 600 tırın çok altında kalarak sadece yüzde 39’luk bir karşılamaya işaret ediyor.

Barınma malzemeleri üzerindeki kısıtlamalar özellikle ağır. Gazze’nin 300 bin yeni çadıra ihtiyacı varken, sadece 20 bin çadır onaylandı ve bunlardan 15 bin 600’ü fiilen ulaştırılabildi. Bu sayı, yaklaşık 88 bin kişinin barınmasını sağlarken, 1,29 milyondan fazla yerinden edilmiş Filistinliyi uygun barınaktan mahrum bırakıyor.

Ateşkesin yürürlüğe girdiği tarihten bu yana “İsrail” tarafında 760’tan fazla ihlal gerçekleşti; bu ihlaller arasında sivil katliamları, askeri geçişler ve sivil altyapıya yönelik saldırılar bulunuyor. İhlaller neticesinde 385 sivil hayatını kaybetti; bunların 137’si çocuk, ayrıca 991 kişi yaralandı. İhlal sırasında doğrudan hedef alınan sivillerden onlarcası hayatını yitirdi.