Gazze’de teknokrat yönetim başlıyor mu?

img
Gazze’de teknokrat yönetim başlıyor mu? YDH

Gazze’de teknokratlardan oluşan bir yönetim mekanizmasının hayata geçirilmesine yönelik hazırlıkların hız kazandığı, Kahire’de yapılan temasların sürecin seyrini belirleyeceği bildirildi.



YDH- Gazze Şeridi’nin yönetimine ilişkin oluşturulan teknokratlar komitesinin, oluşum sürecinde “fiili uygulama aşamasına” geçildiği bildirildi.

Komitenin oluşumunun neredeyse tamamlandığı belirtilirken, komitenin ilk toplantısını bugün Çarşamba günü Mısır’ın başkenti Kahire’de, Nikolay Mladenov başkanlığında gerçekleştireceği aktarıldı. Bu adımın, “siyasi uzlaşılar aşamasından sahadaki uygulamaya dönük düzenlemelere geçişi” yansıttığı kaydedildi.

Toplantılar ABD himayesinde sürecek, bağımsız fon kurulacak

“Sened Ajansı”na konuşan bilgili kaynaklara göre, ilk toplantının ardından önümüzdeki dönemde üç toplantı daha yapılması planlanıyor.

Bu toplantıların “ABD Büyükelçiliği himayesinde” gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü, aynı zamanda komitenin çalışmalarını finanse etmek üzere “bağımsız bir mali fon” tahsis edileceği bildirildi.

Bu durumun, Gazze’de sivil yönetimin devri ve idaresine ilişkin hazırlıkların “ciddiyetini” ortaya koyduğu ifade edildi.

Paylaşılan bilgilere göre teknokratlar komitesi, “önemli alanlarda uzman isimlerden” oluşturuldu.

Filistinli çevrelerden itirazlar ve çekinceler

Komitenin ilan edilmesi, bazı Filistinli çevrelerde çekincelere yol açtı. Bu çekincelerin, “bazı üyelerin seçilme mekanizmasına” ilişkin olduğu, bunun yanı sıra siyasi itirazların da dile getirildiği aktarıldı.

Bu çerçevede Filistin Yönetimi’nin, “komitenin oluşumunda doğrudan referans alınmaması” nedeniyle rezerv koyduğu belirtildi.

Buna karşın değerlendirmelerde, farklı Filistinli tarafların komitenin çalışmalarını engelleme yoluna gitmeyeceği, aksine mevcut koşulların dayattığı bir gerçeklik olarak komiteyle ilişki kurulacağı ifade edildi.

Gazze’de “hizmet ve insani dosyaların yönetilmesine duyulan acil ihtiyaç” bu yaklaşımın gerekçesi olarak gösterildi.

Ebu Ramazan: Tüm üyeler resmi olarak bilgilendirildi

Gazze’yi yönetmekle görevlendirilen teknokratlar komitesinin üyelerinden Ebu Ramazan, komitenin resmen oluşturulduğunu ve tüm üyelere bu durumun bildirildiğini söyledi. Ebu Ramazan, yakın dönemde üyelerin seyahatlerine ilişkin koordinasyon ve düzenlemelerin yapıldığını, her bir üyenin “kendi uzmanlık alanında” görevine başlayacağını ifade etti.

“Sened Ajansı”na özel açıklamada bulunan Ebu Ramazan, önümüzdeki sürecin “yüksek düzeyde ulusal ve mesleki bir çaba” gerektirdiğini belirterek, Gazze’nin “savaşın ve süregelen ablukanın yol açtığı geniş çaplı yıkım, ağır ekonomik ve insani koşullarla” karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

Ebu Ramazan, teknokratlar komitesinin “siyasi çekişmelerden uzak, hayati dosyaların yönetilmesini amaçlayan mesleki bir çerçeve” olarak kurulduğunu belirtti.

Komitenin, temel hizmetlerin sürekliliğini sağlamayı, ekonomik ve üretim sektörlerini yeniden düzenlemeyi ve “iyileşme ile yeniden inşa aşamasına zemin hazırlamayı” hedeflediğini aktardı.

Komitenin Gazze için gerçek bir toparlanma durağı olmasını umduğunu dile getiren Ebu Ramazan, “asgari düzeyde ekonomik ve hizmet istikrarının” yeniden sağlanabileceğini ifade etti. Başarının, “tüm tarafların iş birliğine ve gerekli siyasi ile mali desteğin sağlanmasına” bağlı olduğunu vurguladı.

Kahire’de Hamas–Mısır görüşmeleri

İlgili kaynaklar, bugün Kahire’de Mısır İstihbarat Servisi ile Hamas liderliği arasında görüşmeler yapıldığını aktardı. Görüşmelerde, Gazze yönetim komitesinin oluşturulmasına ilişkin “nihai düzenlemelerin ve çalışma mekanizmalarının” ele alındığı bildirildi.

“Sened” kaynaklarına göre toplantılar, komitenin fiilen çalışmaya başlaması için gerekli idari ve teknik boyutlara, hükümet dosyalarının devralınmasına ve Gazze’de kamu yönetiminin “herhangi bir idari boşluk oluşmadan” düzenli biçimde devredilmesine odaklanıyor.

Kaynaklar, Gazze’de hükümet çalışmalarının teknik yönetiminin, dosyaların devrine ilişkin tüm hazırlıkları tamamladığını, verilerin ve ihtiyaçların “resmi idari usullere uygun şekilde” derlendiğini ve resmi teslim süreci için hazır hale getirildiğini kaydetti.

Mevcut bilgilere göre, Kahire’deki görüşmelerde nihai mutabakata varılması halinde, önümüzdeki günlerde komitenin çalışma mekanizmalarına ve görev teslim takvimine ilişkin ek düzenlemelerin duyurulması bekleniyor.

BM Güvenlik Konseyi kararı ve “teknokrat yönetim” vurgusu

Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, geçtiğimiz 18 Kasım’da Gazze’ye yönelik savaşı sona erdirmeyi amaçlayan bir ABD taslak kararını kabul ettiği hatırlatıldı.

Kararın, ABD Başkanı Donald Trump tarafından hazırlandığı belirtilen 20 maddelik bir planı içerdiği aktarıldı.

Bu planın öne çıkan maddeleri arasında, Gazze Şeridi’nin “geçici bir Filistinli teknokratlar heyeti” tarafından yönetilmesi ve bu yapının, ABD Başkanı’nın başkanlığını yürüttüğü “barış konseyi” olarak adlandırılan yapı gözetiminde çalışması yer aldı.