İran’a yönelik son terörün bilançosu

img
İran’a yönelik son terörün bilançosu YDH

İran'da yaşanan ve kamu binaları, bankalar ve özel mülklerin hedef alındığı ABD-İsrail destekli terör eylemlerine dair geniş çaplı hasar raporu yayımlandı.



YDH - İran'da son dönemde yaşanan ABD ve İsrail destekli terör eylemlerinde, sağlık merkezlerinden ambulanslara, itfaiye araçlarından bankalara kadar pek çok noktada geniş çaplı hasar meydana geldiği bildirildi.

Saldırganların hedef aldığı yerler arasında otobüs durakları ve ticari işletmeler de bulunuyor.

Olaylar sırasında tarihi eser niteliğindeki kayıtlı yapılar ve ağaçların da hedef alınarak ateşe verildiği aktarıldı.

Maddi hasarın yanı sıra, güvenlik güçleri ve sivillerden oluşan can kayıplarının yaşandığına dikkat çekildi.

Tesnim ajansının yayımladığı verilere göre, saldırganların ülke genelinde neden olduğu maddi hasarın dökümü şu şekilde sıralandı:

Resmi verilere göre 314 kamu binası saldırıya uğrayarak tahrip edilirken, 155 kamu binası ateşe verildi.

Finansal altyapıyı hedef alan saldırılarda ise 399 banka şubesi tahrip edildi, 303 şube yakıldı.

Vatandaşlara ait 704 özel mülk saldırıya uğrayarak zarar gördü, 384 mülk ise kundaklandı.

Ticari hayatı etkileyen saldırılarda, 8 farklı ilde toplam 419 zincir market şubesi yağmalandı, tahrip edildi veya yakıldı.

Ayrıca vatandaşlara ait 24 akaryakıt istasyonu kullanılamaz hale getirildi.

Toplu taşıma ve acil müdahale altyapısına yönelik saldırılarda 253 otobüs durağı tahrip edildi veya yakıldı.

Otobüs ve ambulans gibi 305 kamu aracı hasar görürken, bunlardan 93'ü ateşe verildi.

Güvenlik güçlerine ait 749 araç tahrip edildi, 90 polis aracı ise yakıldı. Vatandaşlara ait 220 motosikletin de zarar gördüğü ve yandığı belirtildi.

Dini mekanlara yönelik saldırılarda 350 cami hasar aldı, 134 cami yangın sonucu zarar gördü.

Hüseyniye ve türbe gibi diğer dini mekanlarda ise 36 nokta tahrip edildi, 48 mekan ateşe verildi. Ayrıca ülke genelinde 89 medresenin saldırıya uğradığı veya yakıldığı kaydedildi.