Denizden gelen zam dalgası: Lübnan limanlarında yeni vergi dönemi

img
Denizden gelen zam dalgası: Lübnan limanlarında yeni vergi dönemi YDH

Lübnan’ın 2026 yılı bütçe taslağı, 40. maddesi kapsamında ticari gemilerden alınan seyrüsefer ve deniz feneri ücretlerinde artış öngörüyor.




YDH- Lübnan hükümeti tarafından hazırlanan 2026 bütçe taslağı, ülkenin can damarı olan deniz ticareti ve liman hizmetleri üzerindeki mali baskıyı artırıyor.

Taslağın 40. maddesi, 2022 bütçesinde belirlenen seyrüsefer ve deniz feneri ücret tarifelerinde yukarı yönlü bir güncelleme getiriyor.

Yeni düzenlemeye göre, Lübnan limanlarına giren veya denizcilik hizmetlerinden yararlanan ticari gemilerin ödediği ücretler net tonaj bazında artırıldı. 2022 yılında net ton başına 0,025 dolar olan seyrüsefer ücreti 2026 yılında 0,03 dolara yükseltilirken; deniz feneri ücreti ise 0,03 dolardan 0,035 dolara çıkarıldı.

Her iki kalemdeki 0,005 dolarlık bu artış, devasa hacimli ticari gemiler için ciddi bir ek maliyet oluşturuyor. Lübnan bandıralı gemiler ise bu ücretlerde %50 indirimli tarifeden yararlanmaya devam edecek.

Mutlak rakamlar üzerinden küçük görünse de, bu artışın Lübnan ekonomisi üzerindeki çarpan etkisi oldukça yüksek.

Lübnan'a giren temel malların büyük bir kısmının deniz yoluyla taşınması, bu tür operasyonel maliyetlerin ithalatçı firmalar tarafından nakliye faturalarına otomatik olarak eklenmesine neden oluyor.

Mevcut nakliye, sigorta ve elleçleme giderlerine eklenen bu yeni yük, nihai olarak perakende satış fiyatlarına yansıyarak tüketiciye fatura ediliyor.

Analistler, 2026 bütçesindeki bu düzenlemenin deniz ticaretiyle ilgili ücretlerde kalıcı bir yukarı yönlü eğilim oluşturduğuna dikkat çekiyor. İthalata bağımlı olan Lübnan iç pazarında, liman ve seyir maliyetlerindeki en küçük artışın bile enflasyonist baskıyı tetiklediği ve temel ihtiyaç maddelerine ulaşımı zorlaştırdığı vurgulanıyor.