Jeffrey Epstein belgeleri, bazı “kraliyet mensupları” ile onlara yakın isimlerin, pedofil fuhuş şebekesi yöneticisi ve Mossad casusu Epstein’ın “şöhretini” bilmesine rağmen ilişkilerini sürdürdüğünü ortaya koydu.
YDH- NYTimes, ABD Adalet Bakanlığı tarafından cuma günü yayımlanan Jeffrey Epstein belgelerinin, bazı kraliyet ailesi mensuplarının ve onlarla yakın ilişkide olan isimlerin, hüküm giymiş pedofil fuhuş şebekesi yöneticisi ve Mossad casusu Epstein’ın “rahatsız edici şöhretini” görmezden geldiğini ortaya koydu. Belgelerde, söz konusu isimlerin Epstein’la ilişkilerini sürdürdüğü aktarıldı.
Haberde, İngiltere’de eski bir düşesin Jeffrey Epstein’ı “her zaman sahip olmak istediğim kardeş” olarak nitelediği, Norveç’in gelecekteki kraliçesinin ise Epstein’ın insan kaçakçılığı suçlarının yaygın biçimde bilindiği bir dönemde “çılgın arkadaşımı özlüyorum” ifadelerini kullandığı aktarıldı.
Ayrıca, Suudi Arabistan kraliyet divanında görevli bir danışmanın Epstein’la “kaba, cinsiyetçi ve ima yüklü” mesajlar paylaştığı bildirildi.
“Orada o kadar çok bacak açıldığından eminim” ifadelerinin yer aldığı mesajın, Suudi Arabistan kraliyet divanı danışmanı ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a yakın bir isim olan Rafet es-Sabbağ tarafından, Florida’daki evinde bulunan Epstein’a gönderildiği kaydedildi.
Belgelerde ortaya çıkan yeni ilişkiler
NYTimes’ın aktardığına göre, dünya genelinde kraliyet mensuplarının uygunsuz davranışlarına ilişkin “uzun ve karanlık bir geçmiş” bulunuyor. Ancak ABD Adalet Bakanlığı’nın yayımladığı Epstein belgeleri, bazı kraliyet ailesi üyelerinin ve çevrelerindeki kişilerin, Epstein’ın kötü şöhretini “defalarca” görmezden gelerek onu “övgülere boğduğunu ve kendisinden para, hediye ve ilgi talep ettiğini” gösteren yeni kanıtlar sundu.
Haberde, Epstein’ın para gücünü ve kızlar ile kadınlara erişimini, büyük nüfuz, statü ve servete sahip kişilerle ilişkiler kurmak ve bu ilişkileri kendi lehine derinleştirmek için kullandığı belirtildi.
Yayımlanan yüzlerce yeni kısa mesaj, e-posta, fotoğraf ve videonun, Epstein’ın bu temas ağını kraliyet mensuplarına ve onlara yakın isimlere kadar genişlettiğini gösterdiği ifade edildi.
Epstein’ın bazı kişilerin borçlarını ödediği, geçici konutlar sağladığı, özel jetlerle uçuşlar ayarladığı ve onları evlerinde ağırladığı aktarıldı. Karşılığında ise kraliyet ailesiyle bağlantılı bazı muhatapların, Epstein’ın 2008 yılındaki mahkûmiyetini fiilen görmezden geldiği izleniminin oluştuğu kaydedildi.
Bununla birlikte, yayımlanan yeni dosyaların, bu kişilerin Epstein’ın tüm suç faaliyetlerinden haberdar olduklarını kanıtlamadığı ileri sürüldü.
2012 tarihli bir e-postada, Norveç Veliaht Prensesi Mette-Marit’e atfedilen bir mesajda, Epstein’a yönelik “sen tam bir tatlısın” ifadesinin kullanıldığı aktarıldı.
“Etkisini satın alan” bir figür
Haberde, bazı kraliyet ailelerinde bu ifşaların “sarsıntıya” yol açtığı, akrabaların ve hükümet yetkililerinin Epstein’la “rahatsız edici derecede yakın” ilişkileri olan kişilerden hızla uzaklaşmaya çalıştığı belirtildi.
Kraliyet tarihçisi Ed Owens, NYTimes’a yaptığı değerlendirmede, “Onun, yüksek mevkilerde etki satın alan son derece hesapçı bir figür olduğu izlenimini ediniyorsunuz” dedi.
Owens, bunun “Epstein’ın kişisel mali imkânlarını kullanarak kilit isimler üzerinde nüfuz kurması” anlamına geldiğini ifade etti.
Owens, bazı kraliyet ailesi üyelerinin Epstein’la kurduğu çıkar temelli ilişkinin zamanla kişisel yakınlığa dönüştüğünü belirterek, “Bu durum, Epstein’ın güven kazanarak etkisini artırmasına olanak sağladı” değerlendirmesinde bulundu.
Norveç bağlantıları ve mesajlar
Habere göre, Epstein ile kraliyet mensupları arasındaki yazışmalar, onun daha genç kadınlara yönelik ilgisine dair açık ve rahatsız edici imalar içeriyor.
Epstein’ın Norveç Veliaht Prensesi’ne gönderdiği bir e-postada, 24 ve 25 yaşlarında iki Norveçliyle tanıştığını yazdığı ve “Oslo’yu seviyorum” dediği aktarıldı.
Buna karşılık, “H.K.H. Kronprinsessen” adlı hesaptan gönderildiği belirtilen yanıtta, prensesin “Kızlar 24 ve 25 mi? Oslo’yu ben de seviyorum” ifadelerini kullandığı kaydedildi.
Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, veliaht prensesin “ciddi bir muhakeme hatası yaptığını kabul ettiğini” ve kendisinin de bu değerlendirmeye katıldığını söyledi.
Suudi Arabistan kraliyet çevresi
NYTimes, Epstein’ın siyasetçiler ve zengin iş insanlarıyla olan bağlantılarının, 2019’da federal insan kaçakçılığı suçlamalarıyla yargılanmayı beklerken 66 yaşında cezaevinde “ölmesinden” önce ve sonra yıllarca skandal başlıklara konu olduğunu hatırlattı.
Bu listenin, Başkan Donald Trump, eski Başkan Bill Clinton, Bill Gates, Elon Musk ve daha birçok ismi içerdiği, söz konusu kişilerin Epstein’ın yasa dışı faaliyetlerinden haberdar olduklarını reddettiği belirtildi.
Yeni dosyaların ise bu listeyi Suudi kraliyet divanındaki isimlere kadar genişlettiği ifade edildi.
Epstein ile Rafet es-Sabbağ arasındaki yoğun mesajlaşmanın çoğunlukla 2016 ve 2017 yıllarına tarihlendiği, bu dönemin Prens Muhammed’in iktidara yükseldiği ve ABD’de siyasi ve ekonomik ilişkiler kurmaya çalıştığı yıllar olduğu aktarıldı.
Haberde, Epstein’ın es-Sabbağ’la yakın ve sürekli temas halinde olduğu, onu Silikon Vadisi ve başka çevrelerle ilişkilendirmeyi teklif ettiği, ramazan ve bayram tebrikleri gönderdiği ve “patronun” için siyaset, iş dünyası ve petrol piyasalarına dair yönlendirici tavsiyelerde bulunduğu kaydedildi.
Buna karşılık es-Sabbağ’ın, Donald Trump’ın başkanlık kampanyasına ilişkin Epstein’dan görüş istediği belirtildi.
Epstein’ın, 2016 boyunca es-Sabbağ’ı, ABD’yi ziyaret eden “patronu” ile, yani Prens Muhammed’le görüşmeye ikna etmeye çalıştığı aktarıldı. Kasım 2016’da Suudi Arabistan’a yaptığı seyahatte Epstein’a, üst düzey kraliyet ziyaretlerinin lojistiğinden sorumlu “kraliyet protokolü” birimi tarafından destek sağlandığı belirtildi.
Epstein’ın yardımcısının, “Riyad’da Four Seasons’ı senin için ayırtmamı ister misin? Yoksa kral mı ilgileniyor?” şeklindeki mesajı da haberde yer aldı. Epstein’ın evinde Prens Muhammed’le çekilmiş bir fotoğraf sergilediği, ancak bu görüşmenin ne zaman ve nerede gerçekleştiğinin net olmadığı aktarıldı.
Yazışmalardan, es-Sabbağ’ın Epstein’ın kamuoyunda bilinen şöhretinden haberdar olduğu izleniminin çıktığı, bir mesajda “13 bin dolara bekâretini satmak için Dubai’ye giden Rus güzellik kraliçesi”ne dair bir haber paylaştığı belirtildi. Epstein’ın buna “Sonunda işe yarar bir şey gönderiyorsun” diye yanıt verdiği aktarıldı.
İngiltere ve York düşesi
Haberde, İngiltere kraliyet ailesinin, Epstein’ın York Dükü olarak bilinen Prens Andrew’la olan ilişkilerinin sonuçlarıyla yıllardır uğraştığı hatırlatıldı.
Prens Andrew’un, kardeşi Kral III. Charles tarafından eylül ayında unvanlarından mahrum bırakıldığı belirtildi.
Bu hafta sonu yayımlanan ve Andrew Mountbatten-Windsor’un yerde yatan bir kadının üzerinde çömelmiş halde görüldüğü görüntülerin ardından, İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın, Epstein hakkında Kongre’de ifade vermesi çağrısında bulunduğu aktarıldı.
Dosyalarda ayrıca, Epstein’ın 2008’deki mahkumiyetinden sonra, York Düşesi olarak bilinen eski eşi Sarah Ferguson ile yaptığı e-posta yazışmalarının da yer aldığı belirtildi.
2009 tarihli bir e-postada, Epstein’ın “Düşes ve kızlar için Heathrow’dan Miami’ye uçuşları” muhtemelen ödediğine dair ifadeler bulunduğu aktarıldı. Bunun, Ferguson ile kızları Prenses Eugenie ve Prenses Beatrice’in seyahatine işaret ettiği kaydedildi.
2010 tarihli bir başka e-postada ise Ferguson’ın Epstein’a “bir efsane” dediği ve “Cömertliğin ve nezaketin için sevgimi ve minnettarlığımı anlatacak kelimelerim yok. Hizmetindeyim. Benimle evlen” ifadelerini kullandığı belirtildi.
E-postaların, yalnızca yakın bir ilişkiyi belgelemekle kalmayıp, Epstein’ın düşesin nüfuzunu kendi kamuoyundaki imajını düzeltmek amacıyla kullanmayı hedeflediğini de gösterdiği aktarıldı.
Bir e-postada Epstein’ın, Ferguson’dan, kendisinin “pedo olmadığına” dair bir açıklama yayımlamasını önerdiği kaydedildi. Böyle bir açıklamanın yapıldığına dair kanıt bulunmadığı belirtildi.
Ferguson’ın temsilcilerinin yorum taleplerine yanıt vermediği, “hayır kurumu” Sarah’s Trust’ın ise salı günü faaliyetlerini sonlandırdığını duyurduğu aktarıldı.
Önceki açıklamalarla çelişen bulgular
NYTimes, bazı kraliyet ailelerinde, yayımlanan belgelerin Epstein’la ilişkilerin boyutuna dair önceki kamuoyu açıklamalarını zayıflattığını yazdı.
Ferguson’ın, 2011’de Epstein’ın borçlarını ödemesine yardım ettiğini kabul edip “korkunç bir muhakeme hatası” yaptığını söyledikten aylar sonra bile ona e-posta göndermeye devam ettiği belirtildi.
Yeni dosyaların, Epstein ile Norveç Veliaht Prensesi Mette-Marit’in daha önce bildirildiğinden daha yakın temas halinde olduğunu da ortaya koyduğu aktarıldı. Prenses adına gönderildiği belirtilen ve genellikle “Mm” ya da “Mette m” imzası taşıyan e-postalarda, alışveriş gezileri, kitap önerileri, tatiller, hastalıklar ve yükümlülüklerin konuşulduğu ifade edildi.
Habere göre, eşi Veliaht Prens Haakon’un tahta çıkmasıyla kraliçe olması beklenen Mette-Marit, pazartesi günü yayımladığı açıklamada, Epstein’ın geçmişini yeterince araştırmamış olmaktan “sorumluluk aldığını” ve “Epstein’la herhangi bir temas kurmuş olmaktan pişmanlık duyduğunu” söyledi. Prenses, Epstein’ın mağdurlarına “derin sempati ve dayanışma” duyduğunu ifade etti.
Norveç kraliyet ailesi adına konuşan bir sözcünün daha fazla yorum yapmayı reddettiği aktarıldı.
Haberde, son ifşaların, halihazırda skandallarla sarsılmış olan Norveç kraliyet ailesi için “istenmeyen” nitelikte olduğu belirtildi.
Veliaht prenses ile Epstein arasındaki samimi e-postaların yayımlanmasının, prensesin önceki evliliğinden olan oğlunun salı günü bir tecavüz davasında yargılanmaya başlamasından sadece günler önce gerçekleştiği kaydedildi.