İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Washington'a yapacağı acil ziyaret öncesinde, resmi konukevi Blair House için henüz davet gelmemesi diplomatik çevrelerde alışılmadık bir durum olarak değerlendirildi.
YDH - İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Washington'a yapacağı resmi ziyaretin hazırlıklarına, konaklama düzenlemelerine ilişkin alışılmadık bir detay eşlik ediyor.
Yabancı liderlerin ABD Başkanı ile gerçekleştireceği resmi görüşmelerdeki geleneklerin aksine, Netanyahu'ya Beyaz Saray'ın hemen bitişiğindeki resmi konukevi olan Blair House'da konaklaması için şu ana kadar bir davet iletilmedi.
Ziyaretin, süresi kısaltılmadan ve tarihi öne çekilmezden önceki orijinal planlamasında, hem Siyonist lobi örgütü Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi (AIPAC) konferansında bir konuşma hem de ABD Başkanı Donald Trump ile bir görüşme hedefleniyordu.
İbranice yayın yapan Maariv gazetesine bilgi veren konuya aşina kaynaklara göre, o aşamada dahi Blair House için resmi bir davet gönderilmedi.
Bu durum, Netanyahu'nun önceki ziyaretlerinde en azından Başkan ile görüşeceği günlerde söz konusu konukevinde ağırlanması geleneğiyle çelişiyor.
Başbakanlık ofisi Beyaz Saray'dan güncelleme bekliyor
Ziyaretin öne çekilip kapsamının daraltılmasıyla birlikte program tamamen Başkan Trump ile yapılacak tek bir görüşmeye odaklandı.
İsrail Başbakanlık Ofisi, mevcut format çerçevesinde Blair House davetinin yapılıp yapılmayacağına dair Trump'ın ekibinden hala bir güncelleme bekliyor. Şu an itibarıyla söz konusu davetin ulaşmadığı kaydedildi.
İsrail Başbakanlık Ofisi dün gece yaptığı açıklamada, Başbakan Netanyahu'nun acil koduyla Washington'a uçacağını ve önümüzdeki çarşamba günü ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya geleceğini duyurmuştu.
İki lider arasındaki görüşmenin normal şartlarda yaklaşık iki hafta sonra yapılması planlanıyordu. Ziyaretin erkene alınması, Siyonist rejimin Tahran ile yürütülen müzakerelerin gidişatına dair duyduğu yüksek düzeyli endişeyi ve meselenin aciliyetini ortaya koyuyor.