İsrail basınına göre İran’a karşı yürütülen savaş beşinci haftasına girerken Washington’da endişeler büyüyor; Amerikan rejimi hem artan askeri riskler hem de iç politik baskılar arasında krizden “onurlu bir çıkış” arıyor.
YDH- İbranice yayın yapan Maariv'e göre, İran'a dayatılan savaşın beşinci haftasına girilirken, ABD Başkanı Trump iç ve dış politikadaki sert gerçeklerle karşı karşıya kaldı.
Maariv'e göre, Pentagon, kontrol edilemez bir bölgesel savaşa dönüştüğünü kabul ediyor. İran’ın karşı saldırıları Savunma Bakanı Pete Hegseth’i şaşırtırken; Amerikan üsleri, İsrail hedefleri ve Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt gibi ülkeler ateş hattında kaldı.
Amerikan rejimindeki danışman kadrosundan gelen ciddi uyarılar; kamuoyu desteğindeki keskin düşüşü, benzin fiyatlarının galon başına 4 doları aşmasını ve borsadaki sert kayıpları işaret ediyor.
Kongre seçimleri yaklaşırken "denizaşırı savaşlardan uzak durma" sözü veren Trump, Hürmüz Boğazı’nın kapanmasıyla tetiklenen küresel enerji krizinin ortasında kaldı.
Maariv'e göre, ''Washington yönetimi, bu krizden onurlu bir çıkış yolu arıyor''.
TIME dergisine verdiği kapsamlı röportajda Oval Ofis’in kapılarını aralayan Trump, özgüven ile zorlu gerçeklerin kabulünü harmanlayan bir strateji ortaya koydu.
Tahran yönetimine seslenen Trump, "Neden bizi aramıyorlar? En büyük üç köprülerini havaya uçurduk. Yok ediliyorlar. Benim müzakere etmediğim söyleniyor ama aslında bu oldukça kolay bir müzakere" ifadelerini kullandı.
Amerikan askeri gücünün yarattığı yıkıma değinen Trump, buna rağmen İran’ın direncine dair şaşkınlığını gizlemedi:
"Çok dayanıklılar ve muazzam acılara göğüs gerebiliyorlar; bu yönlerine saygı duyuyorum. Doğrusu bence onlar savaşçılardan ziyade iyi birer müzakereci. Yeni bir İran liderinin seçilme sürecine dahil olmak istiyorum. Elbette kendi liderlerini seçebilirler ancak ABD’ye karşı makul davranan birinin seçildiğinden emin olmalıyız."
İşgal başbakanı Benyamin Netanyahu’nun operasyonu genişletme baskısı ve İsrail’in savaştaki rolü sorulduğunda Trump, sahadaki otoritenin kimde olduğunu şu sözlerle vurguladı:
"Onlara ne söylersem onu yapacaklar. Bugüne kadar iyi birer takım oyuncusu oldular. Ben durduğumda, kışkırtılmadıkları sürece onlar da duracak. Kışkırtılırlarsa seçenekleri kalmaz ama neticede benim kararıma uyacaklar."
Trump ayrıca, askeri operasyonlarda yapay zeka kullanımına da değinerek, "Ateş etme kararını algoritmalara bırakmam. Bu, başkanın vermesi gereken bir karardır" dedi.
TIME’ın araştırmasına göre, kamuoyuna yansıyan sert söylemlerin aksine Beyaz Saray içinde İran savaşının gidişatına dair ciddi endişeler ve görüş ayrılıkları bulunuyor.
Başkan Yardımcısı J.D. Vance’in savaşı başlatan saldırı öncesindeki akşam yemeğine katılmaması ve Özel Kalem Müdürü Susie Wiles’in siyasi risk uyarıları, yönetim içindeki çatlağı ortaya koyarken, bazı yetkililer Tahran’ın köşeye sıkışması halinde nükleer silah üretimine yönelebileceğinden kaygı duyuyor.