Marsilya’dan yola çıkan Fransız tekneleri, İsrail ablukasını kırmayı hedefleyen uluslararası filoya katıldı; yaklaşık 100 geminin Gazze’ye doğru harekete geçmesi planlanıyor.
YDH- Fransız Haber Ajansı, yaklaşık 20 Fransız teknesinin cumartesi günü Marsilya’dan hareket ederek İsrail ablukasını kırmayı ve Gazze Şeridi’ne yardım ulaştırmayı hedefleyen uluslararası filoya katılmak üzere denize açıldığını aktardı.
Marsilya’nın Eski Limanı’nda yaklaşık bin kişi, girişimi desteklemek için toplanarak “Gazze, Marsilya seninle” sloganı attı.
Çoğu yelkenli olan tekneler, alkışlar ve sloganlar eşliğinde akşam saat beş sularında (Greenwich saatiyle 15.00) “Küresel Sumud Filosu”na katılmak üzere denize açıldı.
Organizatörlere göre, filo yaklaşık 100 gemiden oluşuyor; bunların çoğu 12 Nisan’da Barselona’dan hareket ederek 20 Nisan’da Gazze’ye doğru yola çıkacak. Gemilerin, “şiddetsizlik eğitimi” almak üzere Güney İtalya’da bir hafta demirlemesi planlanıyor.
Girişime katılan ve tam adını vermeyen Manon şöyle dedi: “Amaç Filistin meselesine dikkat çekmek. Mevcut uluslararası koşullar nedeniyle şu anda bundan pek söz edilmiyor.”
Hatırlanacağı üzere, İsrail, 2025 yılında aralarında İsveçli Greta Thunberg’in de bulunduğu siyasi şahsiyetler ve aktivistleri taşıyan yaklaşık 50 gemilik uluslararası bir filoya saldırmış, Uluslararası Af Örgütü’ne göre yasa dışı olan bu operasyonda gemi mürettebatından bazılarını gözaltına almış ve sınır dışı etmişti.
Gazze Şeridi, 2007 yılından bu yana İsrail ablukası altında bulunuyor. Bu abluka, 7 Ekim 2023’te başlayan İsrail saldırısıyla daha da şiddetlendi ve saldırı sona erdikten sonra dahi İsrail sınır kapılarının tamamen açılmasına, yardım ve yeniden inşa için gerekli ekipmanların girişine izin vermedi.