ABD Yüksek Mahkemesi, Steve Bannon davasında iptal kararı verdi

img
ABD Yüksek Mahkemesi, Steve Bannon davasında iptal kararı verdi YDH

ABD Yüksek Mahkemesi, Trump’ın akıl hocası Steve Bannon hakkında Kongreye itaatsizlikten verilen mahkumiyet kararının bozulması ve davanın düşürülmesi amacıyla dosyayı alt mahkemeye geri gönderdi.




YDH - ABD Yüksek Mahkemesi, Başkan Donald Trump’ın eski baş stratejisti ve akıl hocası Steve Bannon’ın Kongreye itaatsizlik davasını, bir yargıcın davayı düşürmesinin beklendiği alt mahkemeye geri gönderdi.

NBC News kanalının haberine göre Yüksek Mahkeme yargıçları, Bannon’ın 6 Ocak 2021 tarihindeki Kongre baskınını soruşturan Temsilciler Meclisi komisyonundan gelen mahkeme celbinden kaçtığı gerekçesiyle 2022 yılında aldığı mahkumiyete yönelik itirazını esastan görüşmeyi reddetti.

Bunun yerine yargıçlar, Bannon’ın dilekçesini yalnızca alt mahkemenin kararını iptal etmek ve dosyayı oraya geri göndermek üzere kabul etti.

ABD Adalet Bakanlığı, şubat ayında savcıların yaklaşık beş yıl önce Bannon’a karşı hazırladığı iki maddelik iddianamenin düşürülmesi için harekete geçti.

Bu durum, davanın alt mahkemeye dönmesiyle birlikte muhtemelen düşürüleceği ve mahkumiyet kararının silineceği anlamına geliyor.

Hükümet adına Yüksek Mahkemeye görüş bildiren Başsavcı D. John Sauer, geçtiğimiz ay yargıçlara yaptığı açıklamada, hükümetin savcılık takdiri çerçevesinde bu ceza davasının düşürülmesinin adaletin yararına olacağına karar verdiğini belirtti.

Washington D.C.’deki federal jüri, 6 Ocak Komisyonu tarafından emredilen ifade verme işlemine katılmaması ve talep edilen belgeleri teslim etmeyi reddetmesi üzerine Bannon’ı her iki suçlamadan da suçlu bulmuştu.

Bannon, söz konusu suçlamalar nedeniyle dört ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak davanın hakimi olan ABD Bölge Yargıcı Carl Nichols, Bannon’ın temyiz süreci devam ederken cezasının infazını yaklaşık iki yıl süreyle ertelemesine izin verdi. Bannon, hapis cezasını 2024 yılında çekerek tamamladı.

Bannon, temyiz başvurusu sırasında, yürütme ayrıcalığına ilişkin ihtilaflar çözülene kadar 6 Ocak Komisyonuna uyum sağlanmasını ertelemesi yönündeki avukatının tavsiyesine işaret etti.

Bannon’ın avukatı Michael Buschbacher, Yüksek Mahkemeye yaptığı değerlendirmede, hükümetin müvekkiline yönelik ceza kovuşturmasının adaletsiz olduğunu kabul ettiğini belirtti.

Bannon, Kongre komisyonunun taleplerinden kaçtığı için hapis yatan ikinci Trump danışmanı olarak kayıtlara geçmişti.

Beyaz Saray ticaret danışmanı Peter Navarro da aynı iki suçlamadan mahkum edildikten sonra dört aylık hapis cezasını tamamladı.

Adalet Bakanlığı savunmasını geri çekmiş olsa da Navarro’nun temyiz süreci halen devam ediyor.