Rusya’da petrol artışı borsada işlem hacmini büyüttü

img
Rusya’da petrol artışı borsada işlem hacmini büyüttü YDH

Rusya Merkez Bankası, martta bireysel yatırımcıların yükselen petrol fiyatlarıyla değer kazanan petrol ve gaz hisselerini sattığını açıkladı. Aynı dönemde yatırımcılar petrol vadeli işlemlerinde uzun pozisyonlarını artırdı.




YDH - Rusya Merkez Bankası’nın finansal piyasalar risklerine ilişkin incelemesine göre, bireysel yatırımcılar mart ayında petrol fiyatlarındaki artışın etkisiyle değer kazanan petrol ve gaz şirketi hisselerini sattı.

Kurum, yatırımcıların bu hisselerden 19,4 milyar ruble tutarında satış gerçekleştirdiğini bildirdi.

İncelemeye göre söz konusu hisselerin değeri, İran’daki çatışma nedeniyle yükselen petrol fiyatlarıyla birlikte arttı.

Merkez Bankası, “Petrol ve gaz şirketlerinin hisse fiyatlarındaki artışın ardından bireyler bu hisselerde satış yaptı. En büyük petrol ve gaz şirketlerine ait hisselerden 19,4 milyar ruble tutarında satış gerçekleşti” bilgisini paylaştı.

Merkez Bankası ayrıca bireysel yatırımcıların türev ürünlerdeki uzun pozisyonlarını artırdığını aktardı. Buna göre yatırımcılar petrol vadeli işlemlerinde toplam 26,1 milyar ruble tutarında uzun pozisyon oluşturdu.

Ay genelinde ise bireysel yatırımcılar hisse piyasasında net alıcı konumunda yer aldı. İkincil piyasa işlemlerinde toplam 25,6 milyar ruble tutarında hisse satın alındı. Şubat ayında bu tutar 15,7 milyar ruble seviyesindeydi.

Moskova Borsası petrol ve gaz endeksi, hesaplama kapsamındaki 11 emtia şirketinin hisseleriyle birlikte ay içinde yüzde 9,2 yükseldi. Borsa verilerine göre Rosneft hisseleri aynı dönemde yüzde 12,6’nın üzerinde, Lukoil hisseleri ise yüzde 11,5 değer kazandı.

Hisselerdeki bu artış, petrol fiyatlarındaki yükselişle paralel ilerledi. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre Ural petorlünün varil fiyatı şubatta ortalama 44,59 dolar iken martta 77 dolara çıktı.

Petrol fiyatlarındaki artış, genel piyasa endeksini de etkiledi. Moskova Borsası endeksi, yalnızca emtia şirketlerini değil, piyasadaki en likit 46 hisseyi kapsıyor.

Merkez Bankası, petrol fiyatlarının yükseldiği dönemlerde petrol ve gaz şirketlerinin hisselerinin genellikle arttığını, bunun da diğer sektörlerdeki hisseleri yukarı çektiğini belirtti.

Endeks martın ilk on gününde 2889 puana çıkarak yüzde 3,2 yükseldi. Ancak ay sonunda 2776 puana gerileyerek önceki aya göre yüzde 0,8 düşüş kaydetti.

Merkez Bankası bu gerilemeyi petrol dışı sektörlerdeki hisselerde yaşanan düzeltmeye bağladı. Açıklamada özellikle altın madenciliği, inşaat ve bilişim sektörlerindeki hisselerin bu düşüşte etkili olduğu ifade edildi.

Merkez Bankası incelemesi, petrol fiyatlarındaki yükselişin borsadaki işlem hacimlerini de artırdığını ortaya koydu.

İkincil hisse piyasasında hafta içi ortalama günlük işlem hacmi şubattaki 89,9 milyar rubleden martta 119 milyar rubleye yükseldi. Son 12 aylık ortalama ise 108 milyar ruble seviyesinde bulunuyor.

Ayrıca bazı günlerde işlem hacmi küresel petrol piyasasındaki dalgalanmanın etkisiyle 150 milyar ila 200 milyar rubleye kadar çıktı.

Banka, işlem hacmindeki artışın ağırlıklı olarak petrol ve gaz şirketlerinin hisselerinde gerçekleştiğini ve bu hisselerin toplam işlem hacmi içindeki payının arttığını bildirdi.



Makaleler

Güncel