ABD, İran bağlantılı tankerlere müdahale etmeye hazırlanıyor

img
ABD, İran bağlantılı tankerlere müdahale etmeye hazırlanıyor YDH

ABD yönetiminin İran üzerindeki baskıyı artırma stratejisi kapsamında, Amerikan ordusunun önümüzdeki günlerde İran ile bağlantılı petrol tankerlerine yönelik fiziki müdahale ve el koyma operasyonlarına başlayacağı bildirildi.




YDH - The Wall Street Journal gazetesinin kimliği açıklanmayan Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberine göre, Amerika Birleşik Devletleri ordusu önümüzdeki günlerde İran ile bağlantılı petrol tankerlerine çıkmaya ve uluslararası sulardaki gemilere el koymaya hazırlanıyor.

Haberde, Başkan Donald Trump yönetiminin bu operasyonlarla İran'ı Hürmüz Boğazı ve nükleer programı konularında taviz vermeye zorlamayı ve ülke üzerindeki baskıyı tahkim etmeyi amaçladığı belirtildi.

ABD Genelkurmay Başkanı Dan Caine, 16 Nisan tarihinde yaptığı açıklamada, tesis edilen deniz ablukası çerçevesinde İran gemilerinin açık denizde durdurulması niyetini halihazırda dile getirmişti.

Sürece ilişkin diplomatik ve askeri trafikte çelişkili açıklamalar birbirini izledi. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, 17 Nisan'da Lübnan'daki ateşkes kararıyla bağlantılı olarak Hürmüz Boğazı'nın deniz trafiğine açıldığını duyurdu.

Ancak bu açıklamadan bir gün sonra İran Genelkurmay Başkanlığı, su yolu üzerindeki askeri kontrolün yeniden tesis edildiğini ilan etti.

Tahran yönetimi bu kararı, Amerikalıların "abluka bahanesiyle deniz haydutluğu ve korsanlık faaliyetlerini sürdürmesi" gerekçesine dayandırdı.

Bölgedeki güvenlik durumu 18 Nisan itibarıyla somut saldırı raporlarıyla daha da ağırlaştı. Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları (UKMTO), Hürmüz Boğazı'nda üç ayrı geminin saldırıya uğradığını bildirdi.

Kayıtlara göre, ilk vakada bir tankere yaklaşan iki sürat teknesinden ateş açılırken, ikinci vakada bir konteyner gemisine kaynağı belirsiz bir mühimmat isabet etti. Üçüncü olayda ise bir gemi kaptanı, geminin çok yakınında bir patlama ve su yükselmesi yaşandığını bildirdi.

The Wall Street Journal, boğazın ulaşıma kapatılmasının ardından geçiş bekleyen yaklaşık 20 geminin rotalarını Umman yönüne çevirdiğini aktardı.

ABD, Başkan Trump'ın talimatıyla Hürmüz Boğazı üzerindeki ablukayı 13 Nisan'da başlatmıştı. Trump, söz konusu su yoluna giriş yapmaya veya buradan çıkmaya teşebbüs eden tüm gemilerin engelleneceğini ifade etmişti.

ABD ve İsrail'in İran'a yönelik askeri operasyonları öncesinde dünya genelindeki petrol, petrol ürünleri ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) sevkiyatının yaklaşık yüzde 20'si bu stratejik boğaz üzerinden gerçekleştiriliyordu.



Makaleler

Güncel