ABD'li senatörler, aralarında Google, Microsoft ve OpenAI'ın da bulunduğu teknoloji devlerine mektup göndererek, Çin ile bağlantısı olan çalışanların kritik verilere erişim riskini sordu.
YDH - ABD'li senatörler, teknoloji sektöründeki büyük şirketlerin yöneticilerine mektup göndererek, verilerini Çin'e aktarılma ihtimaline karşı ne ölçüde korudukları sorusuna yanıt verilmesini istedi.
Axios'un haberine göre, senatörler teknoloji şirketlerinden, Çin ile bağlantısı bulunan çalışanların ABD'deki gelişmiş yapay zeka sistemlerine erişebileceğine dair kaygılar konusunda açıklama bekliyor.
Gelen haberlere göre Iowa ve Indiana eyaletlerini temsil eden Cumhuriyetçi senatörler Chuck Grassley ve Jim Banks; Amazon, Anthropic, OpenAI, Google, Meta, Microsoft, Safe Superintelligence Inc., Thinking Machines Lab ve xAI yöneticilerine aynı içerikte mektup gönderdi.
Senatörler, mektupta yer alan dokuz soruya 20 Mayıs tarihine kadar yanıt verilmesi çağrısında bulundu.
Senatörlerin mektubunda, Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) kritik sektörlerdeki Amerikan şirketlerine yönelik kapsamlı bir casusluk geçmişine sahip olduğu iddia edildi.
Axios'un aktardığına göre, Amazon Başkanı Andy Jassy'ye yöneltilen sorulardan birinde, "Amazon'un personel incelemesi, içeriden gelen tehditlerin belirlenmesi ve imtiyazlı erişime sahip rollerin sürekli izlenmesi konusundaki mevcut yaklaşımı nedir?" ifadesi yer aldı.
Senatörlerin ayrıca şirket yöneticisine kaç Çin vatandaşının Amazon bünyesinde çalıştığını ve bu kişilerin herhangi bir kritik veriye imtiyazlı erişimi olup olmadığını sorduğu kaydedildi.
Habere göre senatörler, yapay zeka teknolojilerinin, ticari sırların ve araştırmaların Çin'in faaliyetlerinden korunması için ABD Kongresi veya hükümetinin sağlayabileceği destek ya da katılımın ne ölçüde faydalı olacağıyla da ilgilendi.
Geçtiğimiz yılın ekim ayında The Times, Amerikan karşı istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Çin Komünist Partisi'nin son dört yıl içinde ABD'de 60'tan fazla casusluk girişiminde bulunduğunu ve bu durumun "buzdağının yalnızca görünen kısmı" olabileceğini bildirmişti.
Geçtiğimiz yılın şubat ayında ise ABD'de, gizli verileri Çin'e aktarmakla suçlanan üst düzey bir ABD Merkez Bankası (Fed) görevlisi tutuklanmıştı.
Yetkililerin aktardığı bilgilere göre söz konusu görevli, verileri önce kişisel e-posta adresine gönderdi, ardından kendilerini lisansüstü öğrencisi olarak tanıtan Çin istihbarat ve güvenlik servisi personeline iletti.