Ukrayna'nın hızlı AB üyeliği talebi Avrupa'da rahatsızlık yarattı

img
Ukrayna'nın hızlı AB üyeliği talebi Avrupa'da rahatsızlık yarattı YDH

Ukrayna yönetiminin Avrupa Birliği'ne hızlı katılım konusundaki ısrarlı talepleri, üye ülkelerle olan ilişkilerde soğukluğa ve diplomatik çevrelerde huzursuzluğa yol açtı.




YDH - Ukrayna yönetiminin Avrupa Birliği'ne (AB) mümkün olan en kısa sürede tam üye olma yönündeki yoğun baskısı, Avrupa devletleri ile olan ilişkilerin soğumasına ve Brüksel nezdinde şaşkınlığa yol açıyor.

Financial Times gazetesinin konuya vakıf kaynaklara dayandırdığı haberde, Kiev'in stratejisinin üye ülkelerle olan diplomatik zemini zayıflattığı kaydedildi.

Ukraynalı yetkililer, ABD ve AB ile yürüttükleri temaslarda entegrasyon sürecinin bir an önce onaylanmasını talep ederken, Avrupa Komisyonu'nun genişleme politikasını da eleştiriyor.

Gazeteye bilgi veren kaynaklar, Kiev tarafının, Ukrayna'nın AB'ye duyduğu ihtiyaç kadar birliğin de Ukrayna'ya ihtiyacı olduğu tezini işlediğini aktardı. Avrupalı yetkililer ise bu tür bir retoriğin müzakereleri karmaşık hale getirdiğini ve mevcut katılım prosedürlerini göz ardı ettiğini vurguladı.

"Genişleme süreci siyasi kararla hızlandırılamaz"

Avrupalı diplomatik kaynaklar, genişleme sürecinin belirli kriterlerin eksiksiz yerine getirilmesine dayandığını ve bu takvimin siyasi bir kararla öne çekilemeyeceğinin altını çizdi.

Gazeteye konuşan bir yetkili, "Üyelik bir hediye değildir. Muhtemelen Kiev'de bu konuda bazı yanlış anlamalar mevcut" değerlendirmesinde bulundu.

Bir diğer kaynak ise Ukraynalı temsilcilerin Avrupalı muhataplarına sık sık "bize borçlusunuz" şeklinde hitap ettiğini belirterek, bu yaklaşımın olumlu bir sonuç doğurmadığını ifade etti.

Genişleme sürecinin işleyişine dair bir başka yetkili, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve yakın çevresinin, birliğin genişleme mekanizmalarını hiçbir zaman tam olarak anlayamadığını dile getirdi.

Edinilen bilgilere göre Zelenskiy, diplomatlarına AB temsilcileriyle yapılan görüşmelerde alternatif entegrasyon seçeneklerini değerlendirmemeleri ve yalnızca tam üyelik üzerinden diyalog kurmaları talimatını verdi. Bir Ukraynalı yetkili konuya ilişkin olarak, "Bunun dışındaki seçenekleri tartışmayacağız bile" ifadesini kullandı.

Kıbrıs Zirvesi'nde Ukrayna'ya uyarı

Avrupalı diplomatların öngörülerine göre, aşamalı bir bütünleşme modeli benimsense dahi Ukrayna'nın tam üyeliği en az on yıl sürebilir.

Vladimir Zelenskiy'nin de davetli olduğu Kıbrıs'taki AB zirvesinde, bazı liderlerin Kiev'in hız beklentisini düşürmeye çalıştığı aktarıldı.

Haberde görüşlerine yer verilen dördüncü bir kaynak, Zelenskiy'nin zirvede "acı gerçekleri duymak zorunda kaldığını" ve sürecin sandığı kadar kolay olmayacağının kendisine iletildiğini bildirdi.

Aynı kaynaklar, birliğin genişleme sürecinin liyakat ve başarı esasına dayalı kalmaya devam ettiğini hatırlattı. Ayrıca, ABD'nin mali ve askeri desteğini azaltmasıyla birlikte AB'nin Ukrayna'nın tek stratejik ortağı olarak kaldığına dikkat çekildi.

İlgili yetkili, "Ukrayna'nın tek dostu biziz, bu yüzden belki de sessiz kalması kendisi için daha iyi olur" yorumunu ekledi.

Kiev'in reform süreci duraksadı

AB diplomatları ve yetkilileri, Ukrayna yönetiminin özellikle hukukun üstünlüğü ve yolsuzlukla mücadele alanındaki reformlarda yavaşladığını belirtti.

Ayrıca Kiev'in, AB'nin enerji ve sanayi pazarlarına geniş erişim sağlamak için gerekli olan mevzuat düzenlemelerinin takvimine uymadığı kaydedildi. Bir kaynak, "İç reformlar çıkmaza girdi. Bu durum oldukça sorunlu ve herkes bunun farkında" dedi.

Politico tarafından 30 Nisan'da paylaşılan bilgilere göre ise AB ülkeleri, Kiev için "hızlandırılmış kademeli entegrasyon" planı üzerinde çalışıyor.

Avrupa başkentlerinde, Ukrayna'nın kısa vadede tam üyeliğinin mümkün olmadığı konusunda bir görüş birliği oluştuğu anlaşılıyor.

AB, 2022 yazında adaylık statüsü verdiği Ukrayna ile tam üyelik müzakerelerini 2024 yazında başlatmıştı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, katılım sürecinin ülkelerin başarılarına dayalı olacağını ve herhangi bir "kestirme yol" bulunmadığını defalarca vurgulamıştı.



Makaleler

Güncel