IMF, İran savaşının uzaması halinde küresel ekonominin ciddi şekilde zarar göreceğini belirterek büyüme tahminlerinin düştüğünü ve enflasyon baskısının arttığını bildirdi.
YDH- Uluslararası Para Fonu (IMF), İran’a yönelik savaşın 2027’ye kadar sürmesi halinde küresel ekonominin “belirgin şekilde kötüleşebileceği” uyarısında bulundu.
Kurum, yükselen petrol fiyatları ve artan enflasyonun zaten “ciddi bir ekonomik baskıya” işaret ettiğini bildirdi.
“Temel senaryo geçerliliğini yitirdi”
IMF Başkanı Kristalina Georgieva, daha önce savaşın kısa sürede sona ereceği varsayımının artık gerçekçi olmadığını belirterek, kurumun “temel senaryosunun” gelişmeler karşısında geçersiz kaldığını ifade etti.
Georgieva, mevcut koşulların IMF’nin “kötümser senaryosu” ile örtüştüğünü söyledi. Bu senaryoda yüksek petrol fiyatları, artan enflasyon ve küresel büyümede “yavaşlama” öne çıkıyor.
Bu tabloya göre küresel büyümenin yaklaşık %2,5 seviyesine gerileyebileceği, enflasyonun ise %5’in üzerine çıkabileceği değerlendirildi.
Enerji şoku ve Hürmüz etkisi
Hürmüz Boğazı’ndaki kesintinin küresel enerji piyasalarını sıkılaştırdığı, dünya petrol arzının yaklaşık %20’sinin bu hattan geçtiği hatırlatıldı.
Sektör temsilcileri, uzun süreli aksaklığın özellikle Asya ekonomilerinde fiziksel arz sıkıntılarına yol açabileceği uyarısında bulundu.
Gıda ve maliyet baskısı artıyor
Georgieva, gübre fiyatlarının %30 ila %40 arasında arttığını, bunun da küresel gıda fiyatlarını %3 ila %6 oranında yukarı çekebileceğini belirtti.
Talep yönlü teşviklerin arz daralmasıyla birlikte krizi daha da kötüleştirebileceğini vurgulayan Georgieva, “Arz düşüyorsa, talep de buna uyum sağlamalı” ifadelerini kullandı.
Daha ağır senaryo: Resesyon riski
IMF, daha kötü bir senaryoda küresel büyümenin %2’ye kadar gerileyebileceğini, enflasyonun ise daha da yükselebileceğini aktardı. Bu durumun küresel resesyon riskini artırabileceği belirtildi.
Georgieva, durumun “gerçekten ciddi” olduğunu vurgulayarak, savaş uzadıkça küresel ekonomide kalıcı hasar riskinin arttığını ifade etti.