Tahran’dan Çin gemilerine Hürmüz geçiş izni

img
Tahran’dan Çin gemilerine Hürmüz geçiş izni YDH

İran’ın Hürmüz Boğazı’nda varılan düzenleme çerçevesinde bazı Çin gemilerine geçiş izni verdiği, kararın Tahran–Pekin arasındaki diplomatik temasların ardından alındığı bildirildi.




YDH- Fars Haber Ajansı’nın konuya aşina bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Hürmüz Boğazı’nda Tahran’ın yönetim protokolleri konusunda varılan mutabakatın ardından bazı Çin gemilerinin geçişine izin veren bir karar alındı.

Tahran–Pekin diplomatik trafiği etkili oldu

Haberde, Çin Dışişleri Bakanı ile Pekin’in Tahran Büyükelçisi’nin yürüttüğü yoğun diplomatik temasların bu sürecin kolaylaştırılmasında belirleyici olduğu ifade edildi.

Aynı kaynağa göre, İran’ın düzenleyici çerçevesi konusunda karşılıklı anlayışa varılmasının ardından talep edilen gemilerin geçişine izin verildi ve transit operasyonlarının gece saatlerinde başladığı bildirildi.

“Boğazın siyasallaştırılmasına izin verilmeyecek” vurgusu

Kaynak, alınan kararın İran İslam Cumhuriyeti’nin iç protokollerine dayandığını belirterek, Hürmüz Boğazı’nın deniz trafiğinin dış baskı araçlarına dönüştürülmesini engellemeyi amaçladığını ifade etti.

Ayrıca, bu düzenlemenin, Tahran’ın kritik su yolunu “akıllı ve hassas yönetim” yaklaşımıyla kontrol etme politikasını güçlendirdiği kaydedildi.

İran: Hürmüz’den 30 gemi geçti

İran devlet televizyonu ise ayrı bir gelişmede, Devrim Muhafızları Donanması’nın gözetimi altında son saatlerde Hürmüz Boğazı’ndan 30 geminin geçtiğini duyurdu.

Tahran yönetimi daha önce yaptığı açıklamalarda, boğazdan geçiş yapmak isteyen tüm gemilere yalnızca İran tarafından belirlenen rotanın güvenli olduğunu vurgulamıştı.

İran Deniz Komutanlığı, belirlenen güzergâhın dışındaki her hareketin güvensiz sayılacağını ve buna güçlü bir yanıt verilebileceğini açıkladı.

Çin tankerinin geçişi dikkat çekti

Gelişmeler, Çin bayraklı dev petrol tankerinin Hürmüz Boğazı’ndan geçişinden bir gün sonra yaşandı.

MarineTraffic verilerine göre “Yuan Hua Hu” adlı süper tanker çarşamba sabahı doğuya doğru ilerlerken tespit edildi, ancak saatler sonra sinyalinin kaybolması güvenlik endişelerini artırdı.

Çin’in İran petrolüne bağımlılığı sürüyor

Tanker hareketi, Çin’in ABD yaptırımlarına rağmen İran enerji kaynaklarına olan bağımlılığının sürdüğüne işaret etti.

Kayıtlara göre gemi, 28 Şubat’ta İran’ın Asaluye limanında durmuş ve savaş boyunca Körfez içinde faaliyet göstermişti. Son liman çağrısının mart ayında Birleşik Arap Emirlikleri olduğu belirtildi.

Son tanker hareketlerinin, İran savaşıyla birlikte ABD-Çin stratejik rekabetinin enerji yolları, yaptırımlar ve Körfez üzerindeki nüfuz mücadelesi üzerinden daha da keskinleştiğini gösterdiği belirtildi.



Makaleler

Güncel