İsrail Yüksek Mahkemesi'nin kararı iç bölünmeyi tetikledi

img
İsrail Yüksek Mahkemesi'nin kararı iç bölünmeyi tetikledi YDH

İsrail Yüksek Mahkemesi'nin ultra-Ortodoks Yahudilerin askerlik hizmetini zorunlu kılan kararının ardından başlayan gözaltı süreçleri, Kudüs ve Beit Şemeş’te polis ile Haredi gruplar arasında şiddetli protestolara yol açtı.




YDH- İsrail’in Kudüs ve Beyt Şemeş bölgelerinde, ultra-Ortodoks Yahudi gruplar ile güvenlik güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.

Protestolar, bir Yüksek Mahkeme yargıcının konutu önünde düzenlenen gösterilerde çok sayıda kişinin gözaltına alınmasının ardından patlak verdi.

Maariv gazetesinin haberine göre, protestocuların polis karakollarını hedef alması ve Beyt Şemeş’te emniyet güçlerine yönelik taşlı saldırılarda bulunması üzerine İsrail polisi, dağıtma operasyonlarına başvurdu.

Göstericiler, gözaltı işlemlerini protesto etmek amacıyla ana arterleri kapatırken, güvenlik güçleri kalabalığı kontrol altına almak için zor kullanma prosedürlerini devreye soktu.

Son dönemde İsrail içinde yaşanan sosyal gerilimin merkezinde, İsrail Yüksek Mahkemesi'nin dini okul öğrencilerinin (Harediler) askerlik hizmetini zorunlu kılan ve yükümlülükten kaçan kurumlara sağlanan mali yardımları kesen kararı yer alıyor.

Haredi toplumunun orduya alınması meselesi, ülke genelinde iç bölünmenin en önemli başlıklarından biri haline geldi.

Yargı kararlarının ardından zorunlu askerliğe ve buna bağlı gözaltı işlemlerine karşı bir dizi protesto düzenleyen Haredi gruplar, yargı ve polis mekanizmalarına yönelik tepkilerini sürdürüyor.

İlgili Haberler


Makaleler

Güncel