Irak'ta direnişten silahsızlanma retoriklerine yanıt

img
Irak'ta direnişten silahsızlanma retoriklerine yanıt YDH

Irak siyasetinde direniş gruplarının silahsızlandırılması yönündeki çağrılar, bölgedeki güvenlik tehditlerinin ve İsrail'in genişleme stratejilerinin yarattığı endişelerle karşılanıyor.




YDH- Irak siyasetinde, bölgesel gerilimin zirve yaptığı bir dönemde direniş gruplarının silahsızlandırılması tartışmaları yeniden alevlendi.

Siyasi çevrelerde ve kamuoyunda, bölgedeki güvenlik tehditleri göz önüne alındığında, bu grupların silah bırakmasının "stratejik bir hata" olacağı görüşü ağırlık kazanıyor.

Iraklı Milletvekili Kerim Alivi el-Muhammedavi, bölgedeki sıcak çatışmaların devam ettiği bir süreçte direniş gruplarının dağıtılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Direnişin sadece Irak ile sınırlı olmadığını, ABD ve İsrail'e karşı birçok cephede yürütülen ortak bir mücadelenin parçası olduğunu vurgulayan Muhammedavi, "Bölge halkını tehditlere karşı korumaya adanmış bu grupları dağıtmak, güvenlik gerçekleriyle örtüşmez. Alınacak her türlü karar, sahadaki güvenlik zafiyetlerinin doğasını mutlaka göz önünde bulundurmalıdır" dedi.

Kuşak ve Yol Halk Hareketi Teşkilat Başkanı Hüseyin el-Karavi ise bazı siyasi odakların silahsızlanma çağrılarını "Amerika'yı yatıştırma çabası" ve "kendi kendini kandırma" olarak niteledi.

ABD'nin direniş gruplarının planlarına hakim olduğunu savunan Karavi, "IŞİD'e karşı kazanılan zaferin ardından Washington'ın bu grupları dağıtma konusundaki ısrarı, aslında tehdit algısının ne denli büyük olduğunu kanıtlıyor" ifadesini kullandı.

Netanyahu'nun "Büyük İsrail" hedefinin alenen beyan edildiği bir dönemde silahsızlanma çağrısı yapmanın Irak tarihi açısından bir "fiyasko" olduğunu savunan Karavi, "Düşman savaş ilan etmişken silah bırakmanın mantığı olamaz. Bu, savaş başlamadan yenilgiyi peşinen kabullenmektir" dedi.

Karavi, ABD ve müttefiklerinin direniş gruplarını diz çöktürmeden durmayacağını belirterek, "Boyun eğerek işgalci güçleri ülkeden kovabileceklerini mi sanıyorlar?" sorusunu yöneltti.



Makaleler

Güncel