Vance: Nükleer müzakerelerde ilerleme sağladık

img
Vance: Nükleer müzakerelerde ilerleme sağladık YDH

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, İsviçre'de Katar ve Pakistan'ın arabuluculuğunda gerçekleştirilen yoğun görüşmelerin ardından nükleer müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini, gerilimi önlemek ve Hürmüz Boğazı'nı açık tutmak amacıyla bir mekanizma kurulduğunu açıkladı.




YDH - ABD Başkan Yardımcısı JD Vance pazartesi günü yaptığı açıklamada, nükleer müzakereler alanında ilerleme kaydedildiğini belirterek gerilimi önlemek, ateşkesi sağlamak ve Hürmüz Boğazı'nı açık tutmak için bir mekanizma oluşturulduğunu kaydetti.

Açıklama; İsviçre'de İran ve ABD heyetleri arasında, Katar ve Pakistan heyetlerinin arabulucu olarak katılımıyla gerçekleştirilen bir günlük yoğun görüşmelerin ardından geldi.

Düzenlediği basın toplantısında konuşan Vance, "Gerilimi önlemek, ateşkesi sağlamak ve Hürmüz Boğazı'nı açık tutmak için bir mekanizma kurduk" ifadelerini kullanarak, ABD'nin bölgesel düzeyde bir ateşkes anlaşmasına varmak istediğine dikkat çekti.

Vance, "Herkesin kendini savunma hakkına sahip olmasını garanti altına almak istiyoruz ancak hiçbir çatışmanın büyümesini istemiyoruz" dedi.

Washington'ın İsraillilerle iletişim halinde olduğunu belirten Vance, pazar günü Lübnan tarafıyla da görüşeceklerini kaydetti.

Nükleer dosya konusuna da değinen ABD Başkan Yardımcısı, "Nükleer müzakereler alanında ilerleme kaydedildi ve teknik görüşmeler hafta boyunca devam edecek" diye konuştu.

Vance, dondurulan İran varlıkları konusuna ilişkin ise "Herhangi bir İran varlığını serbest bırakmamız halinde, bunun İran halkına gideceğinden emin olmak istiyoruz" dedi.

Buna karşılık İran Dışişleri Bakanlığı ve müzakere heyeti Sözcüsü İsmail Bekai, müzakere ekibinin 18 saat süren görüşmelerin ardından Tahran'a döndüğünü belirterek mutabakat zaptı maddelerinin uygulanması için teknik çalışma gruplarının oluşturulduğunu duyurdu.

İran resmi haber ajansı IRNA'ya konuşan Bekai, her iki taraftan teknik heyetlerin çalışmalarına yarından itibaren devam etmesinin kararlaştırıldığını açıkladı.

Dörtlü toplantı sırasında ABD ve İran heyetlerinin nükleer dosyaya ilişkin tutumlarını sunduklarını belirten Bekai, bunun bir müzakere çerçevesinde gerçekleşmediğini, İran İslam Cumhuriyeti'nin pozisyonunun toplantıda açık ve net bir şekilde ortaya konduğunu ifade etti.

Bekai, mutabakat zaptının 12. maddesi uyarınca teknik çalışma gruplarının kurulması konusunda anlaşmaya varıldığını açıklarken, nihai anlaşmaya varmak üzere müzakerelerin başlamasının mutabakat zaptındaki 1, 4, 5, 10 ve 11. maddelerin uygulanmasına bağlı ve koşullu olduğunu yeniden vurguladı.

Bu bağlamda İran heyeti sözcüsü, mutabakat zaptının Lübnan ile ilgili birinci maddesinin uygulanmasını izlemek amacıyla bir mekanizma kurulacağını belirtti.

Bu bilgi daha önce İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da teyit edilmişti.

Diğer yandan Katar ve Pakistan, İsviçre'de düzenlenen ABD ve İran görüşmelerinin tamamlanmasına ilişkin ortak bir açıklama yayımladı.

Ortak açıklamada, mutabakat zaptı çerçevesinde yürütülen üst düzey görüşmelerin ilk oturumunun tamamlandığı duyurulurken, görüşmelere olumlu ve yapıcı bir atmosferin hakim olduğu vurgulandı.

Katarlı ve Pakistanlı arabulucular, gelecekteki teknik görüşmeler için bir mekanizma kurulması da dahil olmak üzere taraflar arasında cesaret verici bir ilerleme kaydedildiğine işaret etti.



Makaleler

Güncel