New York Times: İsrail'in hedefinde Arakçi ve Galibaf vardı

img
New York Times: İsrail'in hedefinde Arakçi ve Galibaf vardı YDH

NYT'nin iddiasına göre, Amerika, İsrail'in Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ve Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf'a suikast düzenleme planı yaptığı endişesiyle İran'ı gizlice uyardı.




YDH- New York Times gazetesinin ABD’li mevcut ve eski yetkililere dayandırdığı habere göre, ABD rejimi, Washington'ın İran ile yürütülen hassas müzakereler sırasında İsrail'in üst düzey İranlı müzakerecileri hedef almayı planladığına dair ciddi şüpheler taşıyordu. 

Savaşın başından itibaren İran’ın lider kadrosunu tasfiye etmeyi stratejisinin temel unsuru haline getiren İsrail, nisan ayında başlayan ateşkes görüşmelerinde odağını Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ve Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf üzerine yoğunlaştırdı.

New York Times'ın iddiasına göre, ABD rejimi, İsrail’in olası bir suikast girişiminin barış müzakerelerini geri dönülemez bir şekilde çıkmaza sürükleyeceğinden endişe duydu.

Washington, bu süreçte bölgedeki bazı müttefik ülkeler üzerinden İran tarafını, İsrail’in bu iki üst düzey ismi hedef alabileceği ihtimaline karşı gizlice uyardı.

ABD’li yetkililer, İsrail'in İran'ın katı tutumlu hükümetini devirme amacıyla Arakçi ve Galibaf gibi isimleri "meşru hedef" olarak gördüğünü kabul ederken, müzakerelerin ciddiyet kazandığı nisan ayından sonra herhangi bir suikast denemesinin çatışmaları yeniden körükleyeceğini savundu.

Savaşın ilk aşamasında İsrail, İran'ın deniz ve füze kapasitesinden ziyade doğrudan lider kadrosunu hedef alarak mümkün olduğunca çok sayıda üst düzey yetkiliyi ortadan kaldırmayı amaçladı.

Bu strateji doğrultusunda, Trump rejiminin müzakere yürütmeyi umduğu Ali Laricani ve Kemal Harrazi gibi daha "pragmatik" isimlerin dahi İsrail hava saldırılarında hayatını kaybettiği belirtildi.

New York Times'ın haberine göre, ABD ve İsrail’in savaşın başlangıcında örtüşen hedefleri, süreç ilerledikçe Washington’ın ''barış arayışı'' ile İsrail’in rejim değişikliği ve İran’ın askeri kapasitesini tamamen imha etme ısrarı arasında keskin bir şekilde ayrıştı.

İranlı müzakereciler için güvenlik riskleri müzakere sürecinde en kritik gündem maddesi haline geldi.

Parlamento Başkanı Galibaf, geçtiğimiz yılın haziran ayında ve bu yılki çatışmalar sırasında, hükümet yetkililerinin sığındığı bir sığınakta düzenlenen hava saldırıları sonrası enkaz altından kurtarıldı.

Nisan ayında İslamabad'da Başkan Yardımcısı JD Vance ile yapılması planlanan görüşme öncesinde İranlı yetkililer, İsrail'in suikast girişimi endişesiyle ABD'den güvenlik garantisi istedi.

Pakistan savaş uçaklarının refakat ettiği uçuşların ardından dahi dönüş yolunda İsrail savaş uçaklarının tehdidi tespit edilince, Galibaf'ın uçağı Meşhed'e acil iniş yapmak zorunda kaldı ve delegasyon Tahran'a karayoluyla ulaştı.

Tüm bu risklere rağmen, Arakçi ve Galibaf haziran ayında İsviçre'de ABD delegasyonu ile bir araya gelerek Hürmüz Boğazı'nın açılmasını hedefleyen çerçeve anlaşmasını müzakere etmeye devam etti.



Makaleler

Güncel