İsrail'in Bint Cübeyl'de bir mahalleyi tamamen yıkmasına tepki gösteren Arap Birliği, sivillerin topluca cezalandırıldığını belirterek uluslararası toplumu müdahaleye çağırdı.
YDH- Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Fehmi, pazar günü İsrail ordusunun Güney Lübnan'daki Bint Cübeyl kazasında bir mahalleyi tamamen havaya uçurmasını kınayarak, bunun İsrail'in benimsediği "barbarca ve vahşi tutumun bir uzantısı" olduğunu söyledi.
Fehmi yayımladığı açıklamada, "Sivillere yönelik toplu cezalandırma politikası, uluslararası insancıl hukukun açık ve kabul edilemez bir ihlalidir." ifadelerini kullandı.
Sekreter, sivil yerleşim alanlarının hedef alınmasının sivillerin acılarını derinleştirdiğini ve uluslararası hukukun temel kurallarını zayıflattığını belirtti.
Ayrıca, başta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi olmak üzere uluslararası toplumu sorumluluklarını üstlenmeye ve İsrail'in yayılmacı politikaları karşısında kararlı bir tutum almaya çağırdı.
Fehmi, ihlallerin durdurulması ve bölgedeki sivillerin korunmasının zorunlu olduğunu vurguladı.
İsrail'in, savaş uçakları ve insansız hava araçlarıyla düzenlediği hava saldırıları, hava araçlarından sivillere bomba atılması, topçu atışları, tarama faaliyetleri ile köylerde gerçekleştirdiği patlatma ve yıkım operasyonları yoluyla ateşkesi ihlal etmeyi sürdürdüğü belirtildi.
Bu saldırıların büyük yıkıma yol açtığı, en büyük yıkımlardan birinin ise Mecdel Zun beldesinde gerçekleştirilen patlatma olduğu ve bunun köyü ikiye böldüğü ifade edildi.
Söz konusu saldırılar, Lübnan hükümeti ile İsrail arasında geçen ay Washington'da ABD arabuluculuğunda imzalanan "çerçeve anlaşmasına" rağmen devam ediyor.