Eski ABD temsilcisi NATO zirvesini Avrupa için kaçırılan fırsat saydı

img
Eski ABD temsilcisi NATO zirvesini Avrupa için kaçırılan fırsat saydı YDH

Eski ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi Ivo Daalder, Ankara'daki NATO zirvesinin Avrupa'nın ittifakta daha fazla liderlik üstlenmeye hazır olduğunu göstermek yerine silah alımlarına odaklandığını savundu.




YDH - Eski ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi Ivo Daalder, Ankara'da düzenlenen NATO zirvesinin Avrupa'nın ittifak içinde daha fazla sorumluluk üstlenmeye hazır olduğunu göstermesi için önemli bir fırsat olduğunu, ancak bu fırsatın değerlendirilemediğini savundu.

Politico'da yayımlanan değerlendirme yazısında Daalder, Avrupa ülkelerinin ABD'ye savunma alanındaki liderliği devralabileceklerini göstermek yerine silah alımına odaklanmayı tercih ettiğini öne sürdü.

Daalder'e göre NATO liderleri, Donald Trump ABD başkanı olduğu sürece bu zirvelerin harcanan çabaya değmediği düşüncesiyle toplantıdan ayrıldı.

Zirve sonunda yayımlanan bildiriyi de eleştiren Daalder, altı paragraftan oluşan tek sayfalık metnin "üzerine yazıldığı kağıda bile değmediğini" ifade etti.

Eski büyükelçi, Trump'ın kameralar açıldıktan sonra müttefik ülkelere sert eleştiriler yönelttiğini yazdı. Daalder'in aktardığına göre Trump, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve Belçika'yı İran ile yaşanan savaşa katılmadıkları gerekçesiyle eleştirdi, İspanyolları "umutsuz derecede kötü insanlar" olarak niteledi, bu ülkeyle ticaretin durdurulmasını istedi ve Grönland'ın ABD'nin parçası olması gerektiği yönündeki görüşünü yineledi.

Daalder ayrıca NATO Genel Sekreteri Mark Rutte'nin, Trump'ı yatıştırmaya Avrupa'nın ittifak savunmasındaki temel görevleri hangi takvimle üstleneceğini belirleyecek bir yol haritası hazırlamaktan daha fazla zaman ayırdığını ileri sürdü.

Avrupa'nın, ABD'nin kıtadan çekebileceği askeri unsurların yerini dolduracak bir plan hazırlaması gerektiğini savundu.

Daalder, "Yeni gerçek şu ki ABD artık güvenilir bir müttefik değil. Gelecekte göreve gelecek bir başkan NATO'ya bağlılığını yeniden teyit etse bile Avrupa kendi savunması için çok daha büyük sorumluluk üstlenmeli" değerlendirmesinde bulundu.

Ankara'daki zirvenin ardından kabul edilen NATO bildirgesinde, üye ülkeler 2026 yılında Ukrayna'ya 70 milyar avro destek sağlama ve sonraki yıl da en az aynı düzeyde yardım sürdürme taahhüdünde bulundu.

Bildirgeye göre desteğin büyük bölümü Avrupa ülkeleri ile Kanada tarafından ikili ve çok taraflı mekanizmalar üzerinden sağlanacak; yardımın "adil, öngörülebilir ve uzun vadede sürdürülebilir" olması hedefleniyor.



Makaleler

Güncel