Körfez ülkeleri Hürmüz'de ücrete değil İran'ın kontrolüne karşı

img
Körfez ülkeleri Hürmüz'de ücrete değil İran'ın kontrolüne karşı YDH

Körfez ülkelerinin Hürmüz'de geçiş ücreti ödemeye karşı olmadığı ancak İran'ın boğaz üzerinde kontrol ve veto gücü kurmasını reddettiği bildirildi.




YDH- Bazı Arap Körfezi ülkelerinin, ABD ve Avrupa ülkelerine Hürmüz Boğazı'ndan geçiş için ücret ödenmesine karşı olmadıklarını ancak su yolunun İran'ın denetimine girmesini reddettiklerini bildirdiği belirtildi.

Middle East Eye'a konuşan çok sayıda Amerikalı ve bölgesel yetkili, iki tutum arasındaki farkın ince ancak ABD ile İran arasındaki çatışmaların yeniden tırmandığı bir dönemde önemli olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump da Hürmüz Boğazı'nda güvenliği sağlaması karşılığında Washington'ın ekonomik olarak tazmin edilmesini beklediği yönünde mesajlar veriyor.

Amerikalı bir yetkili, "Bazı Körfez ülkeleri açısından geçiş ücreti gerçekten önemli değil. Mali bakımdan bütçelerinde ihmal edilebilir bir tutar. İstedikleri şey istikrar." dedi.

Bölgedeki başka bir yetkili ise "Körfez ülkelerinin istemediği şey, kimin boğaza girip çıkacağı konusunda İran'ın veto yetkisine sahip olmasıdır. İran'ın istediği anda düğmeye basabilmesini istemiyorlar. Geçiş ücreti ya da ödeme önemsiz." ifadelerini kullandı.

Körfez ülkelerinin birden fazla Batılı başkente sessizce ilettiği bu mesajların, Trump'ın Hürmüz Boğazı'nda güvenlik sağlama karşılığında ücret alınması fikrini yeniden gündeme getirmesini açıklayabileceği belirtildi.

Trump pazartesi günü, ABD'nin Hürmüz Boğazı'nın "koruyucusu" olarak yüzde 20 oranında ücret almasını istemişti. Trump, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn ve Kuveyt dahil Körfez ortaklarının güvenlik karşılığında bu ücreti ödemesi gerektiğini söylemişti.

Ancak Trump'ın açıklamaları, aynı gün ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun uluslararası su yollarında "hiçbir ülkenin geçiş ücreti veya başka bir ücret alamayacağı" yönündeki sözleriyle keskin biçimde çelişti.

BAE ve diğer Körfez ülkelerinin yetkilileri de İran'ın Hürmüz Boğazı'nda geçiş ücreti uygulama girişimlerini kamuoyu önünde reddetmişti.



Makaleler

Güncel