Hizbullah: Bu anlaşma Lübnan'ı teslimiyete sürüklüyor

img
Hizbullah: Bu anlaşma Lübnan'ı teslimiyete sürüklüyor YDH

Hizbullah, İsrail'in tamamen çekilmesini silah dosyası için ön şart olarak gösterirken, mevcut anlaşmanın Lübnan'a yeni güvenlik dayatmaları getirdiğini belirtti.




YDH- Hizbullah'ın parlamento kanadı olan Direnişe Vefa İttifakı Milletvekili Hasan Fadlallah, Direniş’in silahları konusunun ancak İsrail'in Lübnan topraklarından tamamen çekilmesinden sonra ülke içinde ele alınabileceğini belirterek, işgal ve saldırılar sürdüğü sürece bu tartışmanın açılamayacağını söyledi.

Fadlallah, Lübnan yönetiminin "verdiği güvenceleri yerine getirmediğini, aksine kanın akmaya devam ettiğini" öne sürerek, Cumhurbaşkanı ile yaptıkları görüşmelerde yalnızca "ağır füzelerin teslim edilmesi" konusunun gündeme geldiğini belirtti.

Hizbullah'ın doğrudan temaslara ve çözüm arayışlarına rağmen hükümetin Direniş’e ve Direniş tabanına yönelik "haksız ve geçersiz" kararlar aldığını savunan Fadlallah, bu kararların kabul edilemez olduğunu bildirdi.

Fadlallah, İsrail'in saldırılarının ardından Cumhurbaşkanı ile Başbakanın "direniş eylemini suç sayma" yoluna gittiğini öne sürerek, bunun amacının ülkeyi iç çatışmaya sürüklemek olduğunu, ancak Hizbullah'ın böyle bir çatışmaya çekilmemeye özen gösterdiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı ile temas kurma girişimlerinin kesintisiz sürdüğünü belirten Fadlallah, bunun amacının "yönetimin tehlikeli bir yola sürüklenmesini engellemek ve ulusal uzlaşıdaki rolünü tamamen kaybetmesini önlemek" olduğunu söyledi.

Görüşmelerin ardından kendilerine yönelik çeşitli açıklamalar yapıldığını belirten Fadlallah, buna rağmen Hizbullah'ın bunlara karşılık vermemeyi tercih ettiğini vurguladı.

Fadlallah, cumhurbaşkanı ile son temas girişiminin anlaşmanın imzalanmasından birkaç gün önce gerçekleştiğini belirterek, bunun amacının "Lübnan'ı korumak ve ülkenin düşman karşısında tam teslimiyete sürüklenmesini önlemek" olduğunu açıkladı.

Söz konusu anlaşmanın "İsrail'e daha önce elde edemediği kazanımları verdiğini" söyleyen Fadlallah, bunun İsrail tarafında şaşkınlık yarattığını belirtti.

Anlaşmayı "yaşama şansı bulunmayan" bir metin olarak nitelendiren Fadlallah, metnin Lübnan'ın varlığını sona erdireceğini, İsrail'in saldırılarını meşrulaştıracağını, Lübnan ordusunu İsrail ordusunun denetimine açık hale getireceğini ve "deneysel bölgeler" oluşturulmasının önünü açacağını vurguladı.

İsrail'in bu anlaşmayı fiilen dayatamayacağını söyleyen Fadlallah, anlaşmaya yönelik halkın itirazlarının göz ardı edilmesi halinde bunun Lübnan'ı işgal altına sokacağını ve halk ile devlet arasındaki uçurumu daha da derinleştireceğini söyledi.

Fadlallah, buna rağmen geri adım atılması ve "devlet mantığına" dönülmesi için hâlâ bir fırsat bulunduğunu ifade etti.