İsrailli yetkili: Mutabakat sayesinde İsrail Lübnan'da yıllarca kalacak

img
İsrailli yetkili: Mutabakat sayesinde İsrail Lübnan'da yıllarca kalacak YDH

İsrail Kabinesi üyesi Eli Cohen, Lübnan ile varılan mutabakatın İsrail ordusunun Lübnan'daki "güvenlik bölgesi"nde uzun yıllar kalmasını öngördüğünü açıkladı.




YDH- İsrail kabine üyesi Eli Cohen, Lübnan ile imzalanan "mutabakat zaptının", İsrail güçlerinin Lübnan topraklarında "önümüzdeki yıllarda" kalmasını öngören hükümler içerdiğini açıkladı.

Cohen, İsrail ordusunun kuzeydeki yerleşim birimlerinin güvenliğini sağlama gerekçesiyle, Lübnan içindeki "güvenlik bölgesi" olarak tanımlanan alanlarda uzun süreli bir askeri varlık sürdüreceğini duyurdu.

Lübnan Parlamentosu’ndaki Hizbullah grubu Milletvekili Hasan Fadlallah ise söz konusu "çerçeve anlaşması"na yönelik sert tepkisini yineledi.

Fadlallah, bu anlaşmaya karşı çıkmanın yalnızca siyasi ittifaklarla sınırlı bir tutum değil, "ulusal bir muhalefet" olduğunu vurguladı.

Milletvekili, bu muhalefet seslerinin dikkate alınmaması durumunda Lübnan’ın tamamen "Amerikan vesayeti altına gireceği" uyarısında bulundu.

Washington'da gerçekleştirilen doğrudan müzakereler sonucunda şekillenen "çerçeve anlaşması", İsrail güçlerinin Lübnan'dan derhal çekilmesini sağlamadı.

17 Nisan tarihli ateşkes mutabakatı ve İran ile ABD arasında imzalanan, tüm cephelerde düşmanlıkların sona ermesini ve İsrail’in çekilmesini öngören zaptlara rağmen, İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyindeki köylere yönelik işgal ve saldırı faaliyetleri devam ediyor.

İsrail güçleri, ateşkes süreci içerisinde güneydeki birçok noktada askeri varlığını korumaya ve operasyonlarını sürdürmeye devam ediyor.