ABD'nin İran'a yönelik askeri saldırıların genişletilmesi ihtimaline karşı İsrail'e onlarca ilave hava yakıt ikmal uçağı göndermeye hazırlandığı, ülkedeki ABD askeri varlığının ise giderek arttığı bildirildi.
YDH- İsrailli iki yetkili, ABD'nin İran'a yönelik askeri saldırılarını genişletme ihtimaline karşı İsrail'deki hava yakıt ikmal kapasitesini artırma kararı aldığını ve ülkeye “onlarca” ilave yakıt ikmal uçağı göndermeye hazırlandığını açıkladı.
Reuters'a konuşan İsrailli bir askeri yetkili, ABD'nin bölgedeki askeri konuşlanmasını yeniden düzenleme kararı aldığını belirterek, İsrail'de halihazırda konuşlu hava yakıt ikmal uçaklarının ilave uçaklarla güçlendirileceğini söyledi.
Konu hakkında bilgi veren üst düzey bir İsrailli yetkili de ülkeye “onlarca” ABD yakıt ikmal uçağının gelmesinin beklendiğini ifade etti.
ABD ile İran arasında bir ay önce varılan geçici ateşkesin bozulmasının ardından tarafların karşılıklı saldırıları yeniden yoğunlaşırken, kapsamlı bir savaş ihtimaline ilişkin endişeler de arttı. İsrail ise ABD'nin son saldırılarına doğrudan katılmadı.
Axios: Operasyonların genişletilmesi ihtimaline hazırlık
Reuters'ın aktardığına göre, Axios cuma günü yayımladığı haberinde, Trump rejiminin İran'a yönelik askeri saldırıların genişletilmesi ihtimaline karşı onlarca ilave yakıt ikmal uçağının İsrail'e gönderileceğini Tel Aviv yönetimine bildirdiğini yazmıştı.
İsrailli askeri yetkili, sivil hava trafiğinde aksama yaşanmaması ve “operasyonel gerekçeler” doğrultusunda ABD'nin yakıt ikmal uçaklarının bir bölümünü İsrail Hava Kuvvetleri üslerine, bir bölümünü ise sivil havalimanlarına konuşlandırmayı tercih ettiğini söyledi.
ABD askeri varlığı sivil hava trafiğini etkiliyor
İsrail Havalimanları İdaresi Genel Müdürü Şaron Kedmi, mayıs ayında yaptığı açıklamada, ABD askeri faaliyetleri nedeniyle ülkenin ana uluslararası havalimanı olan Ben Gurion Havalimanı'nın kapasitesinin yaklaşık “yüzde 70'inin” kullanılamaz hale geldiğini belirtmişti.
Ulaştırma Bakanı Miri Regev'in sözcüsü ise daha sonra ABD'nin bazı askeri uçaklarını İsrail Hava Kuvvetleri üslerine taşımayı kabul ettiğini açıkladı.
Sözcünün verdiği bilgiye göre, 25 Haziran itibarıyla İsrail'de toplam 98 ABD askeri uçağı bulunuyordu.