Tel Aviv'de yeni bir İran cephesinin açılabileceği değerlendirilirken, sığınaklar açılıyor, askeri hazırlıklar hızlanıyor ve ABD'nin atacağı adımlar yakından izleniyor.
YDH- İsrail'de siyasi ve askeri çevreler İran'la tırmanan gerilim nedeniyle kapsamlı alarm durumuna geçerken, Tel Aviv ise olası yeni askeri adımlar konusunda ABD Başkanı Donald Trump'ın kararını bekliyor.
İbranice yayın yapan medya kuruluşlarının İsrailli yetkililere dayandırdığı haberlere göre Tel Aviv'de, İsrail'in girişimiyle ya da İran'ın önleyici bir saldırısıyla yeni bir savaşın başlayabileceği değerlendiriliyor.
İsrailli yetkililer, "Yeni bir askeri turun eşiğinde olup olmadığımızı söylemek için erken. Ancak bekleme aşamasındayız ve Trump kararını verdiğinde uygulamaya hazır olacağız." ifadelerini kullandı.
İç cepheye yönelik resmi talimatlarda değişiklik yapılmazken, alarm durumu sürdürülüyor.
İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz da Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir, Hava Kuvvetleri Komutanı ve üst düzey askeri yetkililerin katılımıyla güvenlik toplantısı gerçekleştirdi.
İsrailli bir güvenlik kaynağı, İran'la yaşanabilecek yeni bir çatışmanın önceki turlardan farklı olacağını öne sürerken, İran'ın saldırması halinde "ezici bir darbe" alacağını iddia etti.
Yedioth Ahronoth'un aktardığı Batılı istihbarat değerlendirmelerine göre İran'ın İsrail'e sürpriz bir saldırı düzenleme ihtimali değerlendiriliyor. İsrailli üst düzey bir subay ise İran'ın balistik füze platformlarının bu kez çok kısa sürede ateşlemeye hazır olduğunu savundu.
Bu değerlendirmeler doğrultusunda İsrail Hava Kuvvetleri ve hava savunma sistemlerinin hazırlık seviyesi yükseltilirken, Hayfa, Birüssebi, Umm er-Raşraş, Ramat Gan, Karmiel ve Herzliya gibi kentlerde kamu sığınaklarının açıldığı bildirildi.
Öte yandan Likud milletvekili Moşe Saada'nın "İran'a yönelik saldırının eşiğindeyiz, hatta bu hafta sonu bile olabilir." sözleri İsrail'de tartışma yarattı. Saada daha sonra ifadelerinin resmi bilgiye değil kişisel değerlendirmelere dayandığını söylerken, Kan televizyonu Likud yönetiminin milletvekillerinden İran konusunda kamuoyu önünde açıklama yapmamalarını istediğini aktardı.
Aynı dönemde ABD de bölgedeki askeri varlığını yeni savaş uçakları, elektronik harp ve erken ihbar uçakları, yakıt ikmal ve keşif uçakları, iki uçak gemisi ve çok sayıda savaş gemisiyle güçlendirmeyi sürdürüyor.
Ayrıca, İsrail'de mühimmat ve hava savunma sistemi stoklarının yetersizliği konusunda ordu ile Maliye Bakanlığı arasında karşılıklı suçlamalar yaşanıyor.