İsrailli uzman: Netanyahu'nun Trump ziyareti bir kriz görüşmesi

img
İsrailli uzman: Netanyahu'nun Trump ziyareti bir kriz görüşmesi YDH

İsrailli uzman Gilboa, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Washington ziyaretini "Hiç de hoş bir ziyaret değil" sözleriyle yorumladı ve ABD Başkanı Trump ile ilişkilerin gergin bir döneme girdiğini söyledi.




YDH- İbranice Maariv gazetesinin haberine göre İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmek üzere Washington’a gidiyor.

Ziyaretin Washington saatiyle Pazartesi günü gerçekleşmesi bekleniyor.

Bar-Ilan ve Reichman Üniversitelerinden ABD uzmanı Prof. Eitan Gilboa, Radio North 104.5FM kanalında Gadi Ness’in sorularını yanıtladı.

Gilboa, genellikle gösterişli ve coşkulu bir atmosferde geçen bu temasların bu kez bambaşka bir nitelik taşıdığını söyledi.

Gilboa, "Bu hiç de hoş bir ziyaret değil," diyerek süreci özetledi.

Geçmişteki ziyaretleri hatırlatan Gilboa, "Geçmişe bir bakın: Netanyahu, ABD Kongresi’ndeki İsrail'in en sadık dostlarından Senatör Lindsey Graham’ın cenazesi vesilesiyle geliyor ve Trump, 'Madem Netanyahu şehirde, kendisiyle görüşmek isterim' diyor," ifadelerini kullandı.

Washington’daki siyasi atmosferin tabloyu ağırlaştırdığını belirten Gilboa, "Başkan Yardımcısı J.D. Vance, Netanyahu’yu çok sert bir dille eleştirdi; hatta Netanyahu’nun Washington’ı ziyaret etmesini bugüne kadar onun engellediğine dair söylentiler dolaşıyor. Üstelik bu görüşme talebinde bulunan taraf bizzat başbakandı," dedi.

Gilboa, buluşmanın merkezinde yer alacak konunun İsrail açısından kolay bir başlık olmadığını vurguladı.

Temel amaçlardan birinin, Netanyahu’nun Trump’a İran’ın yenilenen nükleer kapasitesiyle ilgili İsrail istihbarat raporlarını sunması olduğunu ifade eden Gilboa, "Aslında bu da pek olumlu bir durum değil. Çünkü bu hamleyle Amerikalılara kendi istihbaratlarının yetersiz kaldığını söylemiş oluyor," dedi.

Washington’da son dönemde Netanyahu’nun ABD’yi sürekli yeni askeri çatışmaların içine çektiği yönündeki eleştirilerin yükseldiğini belirten Gilboa, "Bazı çevreler, Amerika'yı durmaksızın savaşa sürükleyenin bizzat Netanyahu olduğunu dillendiriyor. İddialara göre Netanyahu, şiddetli çatışmaları yeniden alevlendirmek için Trump’ın kapısını çalıyor," açıklamasını yaptı.

Gilboa, İran’a karşı yürütülen kampanyanın söyleminde yaşanan değişime işaret etti.

Sürecin başında öne çıkan nükleer program, füze sistemi ve vekil güçlere verilen destek gibi üç ana başlığın rafa kaldırıldığını savunan Gilboa, "Birdenbire ana gündem maddesi Hürmüz Boğazı haline geldi ve diğer her şey ikinci plana itildi," dedi.

Tüm bu olumsuz şartlara rağmen Netanyahu’nun ziyaretten bazı kazanımlarla dönebileceğini öngören Gilboa, "Her şeyden önce Netanyahu, Trump’ın kendisinden ne beklediğini doğrudan duyma şansına sahip olacak. İkincisi ise, son zamanlarda yıpranan ilişkileri hiç yoktan biraz olsun tamir edebilir," değerlendirmesinde bulundu.

Gilboa, New York Times gazetesinde yayımlanan ve ABD’nin füze önleme sistemleri stoklarında ciddi azalma olduğuna işaret eden habere de değindi.

"Ukrayna’daki savaşın ve Ortadoğu’daki uzun soluklu çatışmaların mühimmat stoklarını büyük ölçüde erittiğini bir süredir zaten işitiyoruz, ancak bu durum yine de kafa karıştırıcı," diyen Gilboa, "Eğer bu iddia doğruysa, Trump’ın elinde güçlü bir askeri seçenek kalmamış demektir. Zaten iki haftadır düşük yoğunluklu bir savaş sürdürürken bir yandan da yüksek perdeden tehditler savuruyorlar," dedi.

Bu bilgilerin basına sızdırılmasını Washington’daki iç çekişmelere bağlayan Gilboa, "Eğer bu rapor gerçekse, bunu sızdıran kişi Amerika’nın şiddetli çatışma ortamına geri dönmesini kesinlikle istemiyor demektir; ve şayet doğruysa, bu gerçekten de son derece tehlikeli bir durum," diyerek sözlerini tamamladı.



Makaleler

Güncel