İsrail ordusunda Refah isyanı

img
İsrail ordusunda Refah isyanı YDH

İsrail medyası, İsrail ordusundaki bazı askerlerin Gazze'de savaşmaya devam edemeyeceklerini söylediklerini bildirdi.




YDH- İsrail Kanal 12 televizyonu, İsrail ordusunda görevli toplam 30 askerin Refah kentine kara harekatı için orduyu hazırlama emirlerine uymayı reddettiğini bildirdi.

Bu askerlerin, yaklaşık 7 ay savaştıktan sonra Gazze'de savaşmaya devam edemeyeceklerini hissettiklerini söylediklerini bildiren söz konusu yayın kuruluşu, askerlerin yorgunluklarını, reddetmelerinin başlıca nedeni olarak gösterdiklerini kaydetti.

Kanal 12'nin haberine göre, düzenli Paraşütçü Tugayı'na bağlı yedek paraşütçü bölüğünden kuvvetler Refah'ta eyleme hazırlanma emri aldılar, ancak bu kuvvetler üstlerine "artık bunu yapabilecek durumda olmadıkları için gelmeyeceklerini" söylediler.

Medya, ordu yetkilileri yedek personeli operasyona katılmaya zorlamayacaklarını söyleseler de bu kişilerin reddetmesinin aylarca süren çatışmaların ardından yedek kuvvetlerin tükendiğinin açık bir göstergesi olduğunu vurguladı.

İsrail Kanal 7 televizyonu da daha önce, Gazze ile ayrım hattı yakınlarında yüzden fazla kadın asker adayının gözetleme askeri olarak görev yapmayı reddettiğini bildirmişti.

İsrail basınında yer alan haberlerde, bunun 7 Ekim'den bu yana birimde görev yapmayı reddeden önemli sayıda kişinin gözlemlendiği üçüncü askere alma girişiminin olduğu belirtildi.

Bu hafta başında, İsrail Ordusunun Operasyonlar Direktörlüğü'nün eski başkanı Israel Ziv, operasyon sonrası bir yönetim planının yokluğunda Refah'a yapılacak herhangi bir askeri saldırıyı reddettiğini ifade etmişti.

Hamas'ın İsrail orudusu için stratejik bir pusu üzerinde çalıştığını ve bunun "İsrail için bir felaket" olacağını iddia eden Ziv, Refah'ın çok kalabalık ve savaşması zor bir yer olmasının yanı sıra ABD ve Mısır'ın bu konudaki hassasiyeti göz önüne alındığında, Refah işgalinin İsrail ordusu açısından Gazze'de yaptığı her şeyden daha yüksek bir risk teşkil ettiğini belirtmişti.

Axios'un haberine göre, Netanyahu bu ayın başlarında Refah saldırısı için bir tarih belirlendiğini iddia etmiş, ancak Güvenlik Bakanı Yoav Gallant daha sonra Washington'a yaptığı bir ziyaret sırasında bu açıklamaları yalanlamıştı.

İsrail gazetesi Maariv'de bu ayın başlarında yayınlanan bir köşe yazısında "İsrail'in savaşın bittiğini ilan etmesi gerektiği, çünkü gerçekten kaybettiği" belirtilmişti.



Makaleler

Güncel